TUSK I FON DER LAJENOVA U BEOGRADU: Posete su priprema za ulazak Srbije u EU, ali postoji prepreka

Poseta poljskog premijera Donalda Tuska, grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, kao i dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen pokazatelj važnosti Srbije na međunarodnom planu, smatraju sagovornici Kurira

Kurir TV

Poljski premijer Donald Tusk sinoć je stigao u zvaničnu posetu Srbiji, a ugostiće ga predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Poseta predsednika vlade Poljske počela je večerom kod Vučića, na kojoj je bio i grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Ovo je još jedna u nizu poseta najviših stranih zvaničnika Beogradu u poslednjih nekoliko dana, nakon šeika Muhameda, predsednika Turske Redžepa Erdogana i kralja Esvatinija. U petak je, takođe, najavljena i poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u okviru njene četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu.

Instagram/printscreen 

Sagovornici Kurira ocenjuju da je to rezultat izvanrednih državničkih sposobnosti predsednika Vučića, ali i da je Evropska unija u nekoj vrsti ofanzive koju su nazvali "ofanziva šarma".

Kurir  Vladislav Jovanović

Tu definiciju u razgovoru za Kurir upotrebio je nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović. On kaže da Brisel koristi šarm kako bi prikrio uslove koje postavlja Srbiji.

- EU želi da uvede Srbiju i da joj pokaže da je put ulaska moguć, realan i ostvariv, ali postoji prepreka, a to je priznanje tzv. države Kosovo. EU je kao takva u obavezi da, po međunarodnom pravu, bude otvorena da da šansu drugim državama pod jednakim uslovima, s njihovom celokupnom teritorijom. Teritorija Srbije je međunarodno priznata Rezolucijom 1244 i EU u ovom slučaju pravi izuzetak, bez objašnjenja. Proces ulaska u EU je dug i neizvestan i jedini krivac je Brisel. Ne bi bio problem da Srbija uđe sutra, ali pod istim uslovima kao i svi ostali, a ovako žele da nas uvedu šarmom, a pred sam ulazak jeste neophodno priznanje - izjavio je Jovanović.

On dodaje da je poseta Donalda Tuska od velike koristi i samoj Poljskoj, koja na ovaj način širi svoju mrežu saradnje i gaji prijateljske odnose.

- Poljska je specifična država. Ona sada ima sigurnost jer je članica EU i NATO, ali svet se ubrzano menja i odnosi snaga nisu večni. Svesna toga, Poljska ima potrebu za širim odnosima s drugim zemljama, uključujući i Srbiju. Premijer Tusk ima dva zadatka. Prvi je da nas pripremi za ulazak u EU, a drugi je da se Poljska osigura većim brojem prijateljskih odnosa. Nama je to važno jer je Poljska jedna od zemalja s kojima delimo sličnu istorijsku sudbinu, kao i to da ona utiče i ukazuje na problem KiM. Varšava ima prilično jak glas, a Poljska je velika zemlja koja je izrasla u silu i sada ima potrebu za širenjem saradnje s drugim zemljama - zaključio je Jovanović.

Kurir Televizija  Dragoljub Kojčić

Dragoljub Kojčić, politički filozof, smatra da je Srbija postala atraktivna država zbog svojih aktivnosti, ali i pozicije između Istoka i Zapada, te da predsednik Vučić pokazuje izvanredne državničke sposobnosti.

- U okviru svoje proklamovane vojne, pa i političke neutralnosti, Srbija je dugi niz godina gledala da se podjednako odmakne i od Istoka i od Zapada. Medutim, danas je Srbija postala toliko interesantna, pre svega svojom snažnom diplomatskom aktivnošću i pozicijom u regionu, da svi od Istoka do Zapada, od Si Đinpinga do Makrona, preko Šolca, Erdogana i Bin Zajeda dolaze u Beograd. Očigledno je da je jedna dosledna, strpljiva i proaktivna Vučićeva politika u stvari već urodila plodom. Ne bi došlo do tolikog interesovanja za Srbiju da se ne predviđa upravo njena moćna budućnost, pre svega to je signal da će se put ka Evropskoj uniji možda uskoro konkretizovati. Tusk predstavlja zemlju koja je u okviru zapadne alijanse u ovome trenutku na samom vrhu moći, a Micotakis je, kao i mnogi njegovi prethodnici, uvek sa Srbima kada se donose interesantne političke odluke. Svakako ni Ursula ne dolazi sigurno da uživa u lepom pogledu s Kalemegdana. Reklo bi se da je Vučić jedan diskretni dirigent međunarodne pažnje prema ovom prostoru - rekao je Kojčić za Kurir.

Evropska komisija odobrila

Otvara se put za isplatu šest milijardi evra

Srbiji i drugim partnerima Evropske komisije na Zapadnom Balkanu odobrene su reformske agende, čime je ispunjen, kako se navodi, ključan korak ka dobijanju sredstava namenjenih za reforme i rast regiona u ukupnoj vrednosti od šest milijardi evra.

- Impresionirana sam radom naših partnera sa Zapadnog Balkana na njihovim reformskim agendama. To pokazuje da su posvećeni uspehu Plana rasta. To je naša mapa puta da približimo ekonomije Zapadnog Balkana našoj. I da damo njihovim kompanijama pristup i sredstva da se takmiče na našem jedinstvenom tržištu. Svi imaju koristi, a to je veliki iskorak ka Evropskoj uniji - poručila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

 Kurir.rs/A. Ćorović - D. Ramadani