Srbija se suočava sa šokantnim trudnica na radu - primorane da potpisuju blanko otkaze i odlaze u nezaposlenost!

U Srbiji se veliki broj žena suočava sa diskriminacijom od strane poslodavaca prilikom koje su primorane na blanko otkaz nakon što su poželele da odu na trudničko odsustvo. Vezano za ovu temu postoje i mnogi drugi problemi, a o njima za emisiju "Puls Srbije" na Kurir televiziji govorile su Jovana Ružičić i Brankica Janković.

Shutterstock

Nije retkost da najveću radost mamama pokvari saznanje da su ostale bez posla. To je zakonom zabranjeno, pre svega kada su zaposlene na neodređeno, ali mnoge mame ne prijavljuju poslodavca, nespremne da uđu u dugotrajnu pravnu borbu.
Dok su nekim ženama narušena prava, neke ih ni nemaju. Dok su na porodiljskom bolovanju, ženama preduzetnicama se ne uplaćuju doprinosi, ne ide im radni staž, a ako moraju na trudničko ne primaju punu naknadu za odsustvo. Kada rode dete, nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta. To su problemi na koje se ukazuje godinama, a još je lošiji položaj žena koje rade na privremenim i povremenim poslovima.
O ovoj temi za emisiju “Puls Srbije” koja se emituje na Kurir televiziji govorile su Jovana Ružičić, ispred “Centra za mame” i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je na samom početku otkrila zakonske osnove koje se tiču prava trudnica na radu, kao i u kolikoj meri se poštuju kada su u pitanju poslodavci u Srbiji:

Kurir Televizija 

- Još uvek nije u potpunosti izjednačen položaj žena preduzetnica u pogledu istih prava povodom rođenja deteta I svih drugih žena. U praksi su slučajevi diskriminacije žena relativno česti. Smatram da je obim mnogo veći od onoga što znamo, jer ne stižu svi ti slučajevi do nas. Ljudi se plaše da prijavljuju povrede prava. Strah je vrlo opravdan jer se posebno žene plaše za svoja radna mesta. Državne institucije moraju raditi na tome da povrate poverenje građana kako se ovakvi slučajevi ne bi dešavali i kako ne bi prolazili nezapaženi - rekla je Janković i istakla:

- Pozivam sve iz organizacije civilnog društva da se okrenu oko sebe i istupe kako bi prijavili ono što drugi ne smeju. Jasna odluka suda glasi - uslovljavanje trajanja radnog odnosa u vezi sa polom zaposnele i njenom trudnoćom, kao i bilo kakva vrsta diskriminacije je zabranjena.

O činjenici da situacija ipak nije toliko crna, kada se uzme u obzir statistika nekadašnjeg broja otkaza i uslovljavanja prilikom odlaska na trudničko odsustvo govorila je Ružičić:

- Situacija se u proteklih 13 godina koliko postoji "Centar za mame" popravila. Pre svega promenio se zakon koji zabranjuje da se žene tokom porodiljskog otpuštaju, a to je bila lična inicijativa Nebojše Stefanovića kada je bio na poziciji predsednika skupštine. Trenutno su žene zaštićene zakonom da tokom perioda porodiljskog odsustva ne mogu da dobijaju otkaze - rekla je i istakla:

Kurir Televizija 

- Rešenje koje predlažu brojne nevladine organizacije jeste da se smanje porezi i doprinos sa žene tokom prvih godinu dana kada se vrate sa porodiljskog. Verujemo da ćemo time motivisati poslodavce da smanje broj otkaza i imaju više razumevanja. 

Ružičić je takođe istakla činjenicu da pomenuti problem utiče u velikoj meri i na stanje nataliteta u Srbiji:

- Veliko pitanje u ovom slučaju jeste i povećanje nataliteta. Ni jedna majka koja zna da neće tri godine nakon porođaja biti u mogućnosti da pronađe posao neće se odlučiti za začetak trudnoće, što je još jedan veliki razlog za baviti se ovim problemom i što pre doći do rešenja. 

This browser does not support the video element.

02:08
Brankica Janković: Žene iz straha za svoja buduća radna mesta ne prijavljuju diskriminaciju od strane poslodavca! Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

03:55
Nebojša Atanacković o zloupotrebi bolovanja Izvor: Kurir televizija