SI ĐINPING I MODI POZDRAVILI SPORAZUM O KRAJU SUKOBA NA KINESKO-INDIJSKOJ GRANICI: "Razlike i neslaganja treba pažljivo da se rešavaju"

EPA

Indijski premijer Narendra Modi i kineski predsednik Si Đinping sastali su se danas na marginama samita BRIKS-a u Rusiji, na svom prvom bilateralnom sastanku u poslednjih pet godina.

Sastanak je usledio nekoliko dana nakon što su dva suseda objavila sporazum o granici koji ima za cilj da okonča četvorogodišnji sukob u planinskoj oblasti Ladak, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si i Modi su se rukovali i obojica su istakli važnost rešavanja njihovih sporova.

Kineski lider je rekao da su dve zemlje u ključnoj fazi razvoja i da "treba pažljivo da rešavaju razlike i neslaganja i da jedna drugoj olakšaju ostvarivanje razvojnih aspiracija".

"Važno je da obe strane preuzmu naše međunarodne odgovornosti, daju primer za jačanje snage i jedinstva zemalja u razvoju i da doprinesu promovisanju multipolarizacije i demokratije u međunarodnim odnosima", rekao je Si.

"Dvojica lidera su potvrdila da će stabilni i prijateljski odnosi između Indije i Kine, kao dva suseda i dve najveće nacije na svetu, imati pozitivan uticaj na regionalni i globalni mir i prosperitet", rekao je indijski ministar spoljnih poslova Vikram Misri.

Indija je u ponedeljak saopštila da su dve zemlje pristale na pakt o obnavljanju vojnih patrola duž sporne granice na Himalajima.

Kina je potvrdila sporazum dan kasnije, rekavši da su dve strane postigle rezolucije u vezi sa njihovom granicom.

"Kina će raditi sa Indijom na pravilnoj primeni ovih rezolucija", rekao je Lin Đian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Dvojica lidera su se poslednji put sastala na samitu u južnoj Indiji u oktobru 2019. godine, nekoliko meseci pre nego što su počeli nemiri na njihovoj granici.

Veze između dve zemlje pogoršale su se u julu 2020. nakon što je u vojnom sukobu poginulo 20 indijskih vojnika i četiri Kineza.

Kurir.rs/AP/Beta/Preneo: D. P.