TONINO PICULA ĆE PREPREČITI EVROPSKI PUT SRBIJE? Zečević tvrdi: Ako je reč o branjenju interesa Zagreba pod natpisom EU iznad čela, onda će biti varnica

"Njegovi izveštaji mogu da informišu ili da dezinformišu Evropski parlament o stanju u Srbiji. Niko nema ništa protiv da on insistira na nekim evropskim vrednostima, ali ne i da brani interese Zagreba"

Beta Philippe Buissin

Nakon što je Tonino Picula izabran za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, postavlja se pitanje kakvu je poruku Evropska unija time poslala našoj zemlji, kao i da li bi to moglo da uspori evropske integracije Srbije?

Hrvatski evroparlamentarac iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata, u prethodnom mandatu je u ime Evropskog parlamenta bio zadužen za Crnu Goru, ali je u regionu poznat i po oštroj retorici prema zemljama Zapadnog Balkana, naročito u slučaju Srbije.

Kurir Televizija 

- Vi šaljete ljude ovde koji će negativno govoriti o Srbiji i koji će biti protiv ulaska u EU. Naravno da se ja slažem da se mnogo ne pitaju ni Estonija ni Hrvatska o odlukama u Briselu, pa često se ni Brisel ne pita o tome kad je reč o proširenju, ali je ovo prst u oko. Ja te volim, ali malo da te išamaram - rekao je Zoran Anđelković, vršioc dužnosti direktora JP "Pošta Srbije".

Iako članstvo naše zemlje u EU ne zavisi mnogo od novog izvestioca, Picula može da pravi problem Srbiji na evropskom putu, smatraju stručnjaci.

- Njegovi izveštaji mogu da informišu ili da dezinformišu Evropski parlament o stanju u Srbiji. Niko nema ništa protiv da on insistira na nekim evropskim vrednostima, efikasnost i pošteno pravosuđe, bolji i unapređen izborni proces...Ja se sa tim slažem, ali ako je reč o nekakvom branjenju interesa Zagreba pod natpisom EU iznad čela, onda će biti varnica i dalje kao što ih je bilo i pre toga između vlasti u Beogradu i Tonina Picula - istakao je profesor doktor Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

This browser does not support the video element.

02:53
Zečević: Picula može da informiše ili dezinformiše EU o stanju u Srbiji Izvor: Kurir televizija

Zečević je dodatno objasnio šta ovo znači za Srbiju:

- Da je on imao prema srpskom narodu, ne samo prema vlastima u Srbiji, jedan vrlo čudan odnos, s obzirom da bi on navodno trebalo da bude umeren, jer je levičar i socijademokrata, srpskom narodu u BIH, srpskom narodu u Crnoj Gori, i njegovim interisima, to je sigurno, to je ono što bode oči.

Na pitanje o imenovanju novog izvestioca, premijer Miloš Vučević je odgovorio da će se uzdražati od komentara, jer, kako kaže, ne želi da pravi štetu svojoj državi. Podsećamo, u jučerašnjem obraćanju predsednik Srbije rekao je da je naša zemlja poruku dobro razumela, ali da će sa Piculom razgovarati i raditi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

02:48
MENJAJU LIČNI OPIS, KRIJU SE GODINAMA, NA KRAJU IH POHAPSE! Ko su naizgled neuhvatljivi begunci za kojima traga srpska policija? Izvor: Kurir televizija