DESETKOVANI: Hezbolah potvrdio smrt Hašema Safiedina, visokog zvaničnika grupe

Safiedin je vodio Hezbolah zajedno sa svojim zamenikom Naimom Kasemom od Nasralinog ubistva i očekivalo se da će biti zvanično izabran za sledećeg lidera pokreta, iako to još uvek nije bilo zvanično saopšteno.

Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Hašem Safiedin ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu, saopštio je Hezbolah objavljujući vest o smrti jednog od najviših zvaničnika libanske militante grupe za kojeg se očekivalo da će naslediti ubijenog lidera Hasana Nasralaha.

Prema navodima Rojtersa, Safiedin je vodio Hezbolah zajedno sa svojim zamenikom Naimom Kasemom od Nasralinog ubistva i očekivalo se da će biti zvanično izabran za sledećeg lidera pokreta, iako to još uvek nije bilo zvanično saopšteno.

Nasralin rođak, Safiedin je bio član Saveta za džihad- tela odgovornog za vojne operacije, prenosi "Gardijan". On je takođe bio šef njegovog izvršnog veća i nadgledao je finansijske i administrativne poslove Hezbolaha.

Daniel Carde / Zuma Press / Profimedia 

Safiedin je preuzeo istaknutu ulogu govoreći u ime Hezbolaha tokom godine neprijateljstava sa Izraelom koja su na kraju dovela do njegove smrti. On je govorio na sahranama i drugim događajima kojima Nasrala dugo nije mogao da prisustvuje iz bezbednosnih razloga.

Njegovo ubistvo dodatno je podrilo najviše rukovodstvo grupe dok Izraelci napadaju jug Libana, istočnu dolinu Beka i južna predgrađa Bejruta – sva uporišta Hezbolaha – a borci grupe nastoje da potisnu izraelske kopnene upade.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su ranije da su ubile Safiedina u napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga, kao i da su s njim stradali i drugi komandanti grupe, poput šefa obaveštajnog štaba Hezbolaha, Hoseina Ali el-Zima.

Kurir.rs/Agencije/Rojters/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:13
HEZBOLAH IMA 150.000 BORACA, ODNOSI SAD I NETANJAHUA ZAHLADNJUJU? Analitičari o eventualnom sukobu OPASNE organizacije sa Izraelom Izvor: Kurir teleivizija