TURSKA ŽELI U BRIKS! Šef NATO: Ankara ostaje veoma važan saveznik u alijansi

NATO je veoma popularan u Turskoj, a Turska je veoma popularna u NATO-u, rekao je Mark Rute

AP Alexander Nemenov, AP Sergey Guneyev, EPA Alexei Danichev Bricsrussiaru

Turska ima pravo da sarađuje sa ekonomskom grupom BRIKS-a bez potkopavanja njenog statusa kao članice NATO-a, rekao je generalni sekretar vojnog bloka predvođenog SAD Mark Rute.

Šef NATO-a je to rekao na konferenciji za novinare u Estoniji u utorak.

Na pitanje estonskog javnog emitera da li želja Ankare da postane članica BRIKS-a, koju je medijska kuća opisala kao „organizaciju kojom dominira Rusija“, treba da bude razlog za zabrinutost, Rute je naglasio da Turska ostaje „veoma važan saveznik u alijansi“ jer je „jedna od najbolje opremljenih vojnih snaga u NATO-u“.

Ova zemlja igra „bitnu ulogu u svom delu geografije NATO-a“, dodao je on.

„Očigledno je da će unutar alijanse, budući da je demokratija, 32 zemlje, uvek biti debata o ovome i onom“, priznao je generalni sekretar.

EPA Alexei Danichev Bricsrussiaru 

Međutim, on je insistirao na tome da Ankara ima „suvereno pravo“ da radi na članstvu u BRIKS-u i da sarađuje sa njegovim članicama.

„To bi moglo dovesti do debata s vremena na vreme, bilateralno ili unutar NATO-a. Ali to ne znači da Turska nije (popularna)“, rekao je Rute.

„NATO je veoma popularan u Turskoj, a Turska je veoma popularna u NATO-u“, dodao je on, ističući da je uveren da će tako i ostati.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan trenutno učestvuje na 16. Samitu BRIKS-a u Kazanju, u Rusiji, gde će se, kako se očekuje, sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, ukrajinskoj krizi i situaciji na Bliskom istoku.

Prošlog meseca, Ankara je takođe objavila da je formalno podnela zahtev da postane punopravna članica BRIKS-a, čime je postala prva država NATO koja je tražila članstvo u toj grupi.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.