Uskoro kreće još jače zahlađenje i sneg! Srbiju čeka slabljenje košave, ali i jačanje drugog anticiklona: Evo kakvo vreme nas čeka do kraja godine

Nemanja Nikolić

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) oglasio se večeras najavom vremenske temperature koja nas očekuje do kraja meseca i početka novembra, pred pravu zimu koja nam donosi još jače zahlađenje i zimu.

- U trećoj dekadi oktobra jutra hladna, mestimično i maglovita sa slabim prizemnim mrazom. U većini dana biće pretežno sunčano, povremeno uz slabu do umerenu oblačnost i sa najvišom temperaturom u granicama ili malo iznad višegodišnjeg proseka za ovaj period godine, od 16 do 23 stepeni Celzijusa. Uz više oblačnosti, kratkotrajna kiša moguća je tek ponegde na severozapadu Srbije večeras i tokom noći, kao i u četvrtak - navodi se u RHMZ najavi. 

Kako objašnjava meteorolog amater Ivan Ristićočekuje nas slabljenje Sibirskog anticiklona, a jačanje Azorskog. 

- Kada je reč o Sibirskom anticiklonu govorimo o vremenu sa puno jugoistočnog vetra, košave, i takvo vreme nam se vraća sutra, ali od sledeće nedelje već slabi i dolazi Azorski, za koji je karakterističan severozapadni vetar, njega nema puno, ali donosi maglu i hladnije vreme - objašnjava Ristić.

Zorana Jevtić/Facebook/Ivan Ristić 

"Novembarski mod"

Dodaje da, nakon relativno toplog i u košavskom području vetrovitog vikenda, sledeće nedelje, sa skretanjem vetra na severozapadni smer ulazimo polako u "novembarski mod" i niže temperature.

- Od utorka 29. oktobra u jutarnjim časovima velika šansa za maglu, ali i nisku oblačnost tokom dana. Najviša temperatura u padu i kretaće se od 12 do 15 stepeni Celzijusovih - kaže on.

Evo kada stiže jače zahlađenje i sneg

Prvo jače zahlađenje u Srbiji, otkriva Ristić, očekuje se krajem novembra kada su moguće i prve pahulje u nižim predelima.

- Prvi sneg pašće krajem novembra, znam da su ljubitelji snega nestrpljivi, ali ne brinite ove zime će ga biti mnogo više. Zima će biti normalnija, u celoj zemlji se očekuje više snežnog pokrivača. U severnom delu zemlje trebalo bi da sneg u proseku pada 16-17 dana, a južnije i više - uverava Ristić. 

Ana Paunković 

Sezonska prognoza do aprila 2025.

RHMZ je objavio i sezonsku prognozu vremena do aprila 2025. godine u kojoj najavljuje da će novembar biti topliji i prosečno vlažan.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5 do 1.2 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.7 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5 do 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.2 stepena - navodi se u prognozi i dodaje:

- U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Decembar blaži i prosečno vlažan

- Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5 do 1.0 stepen u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.0 stepeni. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

Petar Aleksić 

Januar mesec umerenih do jakih mrazeva

- U trećoj dekadi januara mogući umereni do jaki jutarnji mrazevi. Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5 do 1.0 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5 do 1.0 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6.0 stepeni. U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom januara zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 37 mm - navodi RHMZ.

Blag februar

Prema sezonskoj prognozi za februar mala je verovatnoća za pojavu jakih mrazeva.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.7 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9.6 stepeni. Mesečna suma padavina tokom februara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 15 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 55 mm.

Ana Paunković 

Mraz u martu

RHMZ najavljuje i da će mart u celoj Srbiji biti blaži i prosečno vlažan, a moguća je pojava slabog do umerenog mraza.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5 do 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.7 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim do 0.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.7 stepeni. U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom marta zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Kurir.rs/Blic/ Prenela: M.S.