FAMOZNO: BRIKS IN THE WALL

Višednevna - umal, grešna mi duša, ne napisah viševekovna - dilema hoće li ili neće Visoko Mesto otići na samit Briksa, konačno je razrešena - neće da ide. Najavljeni neodlazak na samit Briksa je, koliko vidim, više uzibretio istaknute pripadnike patriotskog opozicionog bloka nego vladajuću javnost.

Svetislav Basara

24.10.2024.

Kurir

Kako god. Kad god je situacija stani-pani, Vučić donese ispravnu odluku, ne obazirući se na to da li se ta odluka protivi njegovim najdubljim uverenjima i preferencijama. U datom slučaju, recimo, siguran sam da bi se Visoko Mesto vrlo rado privremeno premestilo u Kazanj, ali je - izvagavši koristi i štete od tog odlaska po njegovu i Srbijinu istoriju i život - reklo istorijsko njet, doduše tiho, ali takva su vremena, šta da se radi.


Utuvite ovo wanna-be visoka mesta: ne ostaje se na vlasti dvanaest godina - sa izgledom da se ostane još zadugo - ukoliko se ne donose odluke koje nisu neprijatne samo opštenarodnom nego i ličnom srcu.


Kremaljska floskula, citiram: „Rusija ima razumevanja za položaj Srbije“, u prevodu znači samo jedno: da Rusiji odgovara upravo ovakva - ni na Istoku, ni na Zapadu, ni na nebu, ni na zemlji - pozicija Srbije. Da joj to počem ne odgovara, drugačije bi ta floskula bila formulisana. Rusija, naime, nema razumevanja ni za koga osim za sebe.


Možda se pitate: zašto to Rusiji odgovara. Evo zašto, što reko Blic. Zato što Rusiji poslovi u Srbiji idu isto tako dobro kao da je Srbija punopravna članica Zajednice nezavisnih država, od kojih u nekima Matuška uživa značajno manju podršku stanovništva nego ovde.
Ne bi, dakle, imalo smisla da Kremlj podiže ton. Ako bi tako učinio - jednog dana će možda i učiniti - srpske akcije bi vrtoglavo skočile na zapadnim berzama, bile bi preduzete zapadne kontramere, a moglo bi, daleko bilo, doći i do smandrlj prijema u EU. Što, naravno, ni za „i“ ne bi umanjilo opštenarodno rusko-srpsko prijateljstvo. Ali znate kao to ide: taknuto-maknuto.


Slično razmišlja i „kolektivni zapad“. Srbija - čitaj Visoko Mesto - uprkos rusofiliji, slavjanofiliji i briksofiliji - dovoljno je saradljiva i, što je najvažnije, osim verbalno, ne kenja po regionalnom dvorištu.


Gotovo sam siguran da „kolektivni zapad“ ne bi promenio odnos prema Srbiji i Visokom Mestu čak i u slučaju da je Vučić otputovao u Kazanj, naravno pod uslovom da obavi telefonski razgovor s kolektivnozapadnim „tamo gde treba“, kao što je to uradio s kremaljskim najvišim mestom.


Iz napred rečnog proizilazi da ni Istok ni Zapad ne računaju ozbiljno na Srbiju, ali to nije ništa novo, tako to traje vekovima, a nije nepoznato da niko ni na koga ne računa ako pretendent na uračunatost - da ne kažem baš uračunljivost - nije 100 odsto na strani račundžije, tj. krčmara.


I to će tako - tj. „ovako kako nikad nije bilo“ - ići sve do konačnog raspleta globalnog sukoba, kada će - takođe po ko zna koji put - pobednik doneti odluku na čijoj će Srbija biti strani. A ako se prilikom donošenja odluke neko uskurči, čuće ono što je od Čerčila čula neka dobra duša: „A je l’ ti nameravaš da živiš u Srbiji, a?“