Da li ste počinili neki greh? Starac Gavrilo otkrio je koliko je vremena potrebno da se on okaje

U pravoslavlju, istinsko pokajanje znači promenu života i vraćanje ka izvoru ljubavi, Hristu.

Shutterstock

Svako od nas se trudi da živi ispravno, poštujući druge i činiti dobro. Međutim, nekada se desi da skrenemo sa pravog puta i učinimo neko pogrešno delo. Važno je da shvatimo grešku i iskreno se pokajemo. 

U pravoslavlju, pokajanje nije puko odrađivanje vremenskog roka, već unutrašnji preokret srca, duboko smirenje i volja da se vratimo Bogu. Mnogi tragaju za odgovorom na ovo pitanje, verujući da postoji određeni period ili formula koja vodi očišćenju duše. 

Profimedia 

Starac Gavrilo, jedan od najvećih duhovnika koje je Srbija imala, mudro je odgovorio na ovu dilemu, oslanjajući se na svetootačku mudrost i navodeći primer iz života Svetog Sisoja:

Yt Printscreen 

- Pitali su Svetog Sisoja koliko je potrebno da se jedan grešnik kaje, pa su pitali da li je dovoljno godinu dana, na šta je svetac odgovorio da je to mnogo. Potom su pitali da li je dovoljno šest meseci, na šta je Sveti Sisoje takođe odgovorio da je to mnogo. Zatim su ga pitali da li je dovoljno četrdeset dana, a svetac je ponovio da je i to mnogo, pa je rekao: "Kada se duša ispovedi, kroz tri dana i tri noći svi grehovi se skidaju pokajnicima, a nepokajnicima je i sto leta malo." - rekao je otac Gavrilo.

U pravoslavlju, istinsko pokajanje znači promenu života i vraćanje ka izvoru ljubavi, Hristu. Ovo je molitva za oprost grehova:

Profimedia 

"U ruku Tvojeg prevelikog milosrđa, o Bože moj, predajem dušu i telo moje, osećanja i reči, savete i misli moje, dela moja i sva kretanja moje duše i života mojega, dan i čas izdisanja mog, prestavljenje moje, upokojenje duše i tela moga. Ti, o Svemilostivi Bože, čiju Blagost i Nezlobivost ne mogu da prevaziđu ni svi gresi sveta, primi mene, od svih ljudi najgrešnijeg, u ruku zaštite Tvoje i izbavi me od svakog zla, očisti mnogobrojna bezakonja moja, podaj ispravljenje zlom i okajanom mojemu življenju i izbavljaj me od budućih teških grehova, kako ničim ne bih povredio Tvoje čovekoljublje. Njime pokrivaj moju nemoć od besova, strasti i zlih ljudi. Neprijateljima vidljivim i nevidljivim zapreti, rukovodeći me putem spasenja dovedi me Tebi, pristaništu mojem i završetku želja mojih. Daj mi končinu hrišćansku, mirnu, sačuvaj me od duhova zlobe, i na Strašnom Tvom Sudu budi milostiv slugi Tvome i prisajedini me sa desne strane zajedno sa Tvojim blagoslovenim ovcama, da zajedno s njima slavim Tebe, Tvorca moga, u vekove. Amin!"

Molitva Gospodu za oproštaj čita se svakog dana, ujutru posle uobičajenog molitvenog pravila. Takođe, ova molitva se može čitati u bilo koje doba dana.

(Kurir.rs/Religija/M.J)

This browser does not support the video element.

01:25
Ruska soba - Bela Crkva Izvor: MONDO/Stefan Stojanović