MAJKA DOŠLA PO DETE U VRTIĆ I ZATEKLA KRVAVO DETE: Usledila drama! Zbog hitno reagovala policija

‘O događaju smo obavijestili i direktorku vrtića i policiju, a dopis smo uputili i Gradonačelniku‘

Shutterstock

Jedna majka iz Slavonskog Broda opisala je na Fejsbuku kako je ostala u šoku kada je došla po dijete u jaslice Dječjeg vrtića Tintilinić i zatekla strašne povrede na glavi djeteta, prenosi Plusportal. Roditelji su prijavili slučaj, i najavljuju tužbu.

Učiteljica je tog dana obavestila majku Zrinku Krištof Mihajlović da je njena 15-mesečna ćerka zaspala, da bi mogla da dođe po nju kasnije nego inače, ali kada je došla, bila je šokirana kada je videla veliku povredu. i krvave modrice na glavi deteta.

- Poštovani roditelji,

Moj suprug i ja želimo da vas obavestimo o incidentu u vrtiću koji pohađa naša petnaestomesečna ćerka. Dete ostaje u vrtiću do 12.30 jer je u procesu adaptacije, nije lako prihvatila vrtić, i dalje plače, ne spava, odbija da jede u vrtiću.

Tog dana sam dovela dete u vrtić u uobičajeno vreme kao i svaki dan, i došla po nju u pola 12, ali mi je vaspitačica rekla da je zaspala i da ako želim mogu da je ostavim. da spava, na šta sam mu odgovorila da može i zamolila da mi jave kad se probudi da dođem po dete. Bio sam iznenađen, jer dete do tog dana nikada nije zaspalo u vrtiću.

U vremenu od 7:15 - 10:05, u grupi od 20 dece jaslenog uzrasta, bio je prisutan samo jedan vaspitač, drugi je došao u 10:05 kao pomoć iz druge grupe, jer je druga vaspitačica koja radi u jaslica na bolovanju.

Shutterstock 

Učiteljica koja je vodila decu na spavanje me je pozvala oko 12:15 i rekla da se mali probudio, a ja sam odmah došla i uzela dete. Bio sam šokiran kada sam video veliku povredu na desnoj strani glave deteta sa krvavim podlivima i modricama sa ogrebotinama, a imala je i krvavu ogrebotinu ispod desnog oka! Na moje pitanje „šta je ovo“, učiteljica je odgovorila „ne zna ništa“, a na kontra pitanje „šta je to“?, i rekla da se javim učiteljici iz prve smene.

Tada mi to nije pomoglo, plašila sam se za dete jer su povrede izgledale ozbiljne, uzeo sam dete i odmah je odveo u hitnu pomoć u bolnici gde je urađen pregled hirurga, kao i skeniranje. kosti glave, a na sreću nije došlo do preloma kosti lobanje, a zbog mogućeg krvarenja, pregledan je i kod neurohirurga sa uputstvima o praćenju zdravstvenog stanja i ponašanja deteta.

O događaju smo obavestili direktora vrtića i policiju, a uputili smo i dopis gradonačelniku. Svi navedeni su odmah preduzeli sve radnje u pogledu utvrđivanja odgovornosti i propusta, a od gradonačelnika smo dobili dopis u kojem se uz izraze saučešća i žaljenja zbog događaja navodi da je „vrtić utvrdio sve okolnosti. oko nastanka događaja i sproveden disciplinski postupak". a dalje u dopisu se zaključuje da je „do incidenta došlo usled organizacionog propusta administracije i nedovoljne pažnje nastavnika". Dalje, zaposleni u vrtiću nisu postupili po propisanom protokolu, zbog čega ih je uprava vrtića disciplinski kažnjavala”.

Razumemo da se greške mogu desiti, ali greške u pogledu nepoštovanja propisanih protokola su neprihvatljive! Ovog puta nije bilo ozbiljnih posledica, možda sledeći put neko drugo dete neće biti te sreće!

Poštovani roditelji, Vaše dete u vrtiću mora biti bezbedno, okruženo brigom i pažnjom, ukoliko primetite bilo kakvu povredu svog deteta, ne prihvatajte to ćutke, reagujte, pitajte, tražite odgovore... pobrinuli smo se da sve akcije koje imaju za cilj da se ovako nešto ne ponovi, napisala je majka iz Slavonskog Broda na Fejsbuku.

Direktorka vrtića je Plusportalu potvrdila incident i rekla da su utvrđeni određeni propusti.

- Oni se tiču činjenice da DV Tintilinić nije lečen u skladu sa Pravilnikom o radu i pomenutim protokolom. Dvema vaspitačicama izrečene su mere upozorenja zbog teške povrede na radnom mestu. U ovaj slučaj su uključene i druge nadležne institucije, zbog čega ne možemo da otkrivamo više informacija, rekla je direktorka Zorana Butorac.

Kurir.rs/Plusportal/Jutarnji list