UKRAJINA POZVALA SEVERNOKOREJSKE VOJNIKE NA PREDAJU: Obećava im sigurnost i bekstvo od Putinovog rata

Ne umri besmisleno na tuđini. Nemojte ponoviti sudbinu stotina hiljada ruskih vojnika koji se nikada neće vratiti kući. Predaj se!, navodi se u apelu projekta „Želim da živim“

EPA/KCNA

Državni projekat „Želim da živim“ apelovao je na severnokorejsku vojsku, koja je poslata u rat protiv Ukrajine, pozivajući ih da se predaju kako bi izbegli učešće u neprijateljstvima.

„Apelujemo na vojnike Korejske narodne armije koji su poslati da podrže Putinov režim. Ne umri besmisleno na tuđini. Nemojte ponoviti sudbinu stotina hiljada ruskih vojnika koji se nikada neće vratiti kući. Predaj se! Ukrajina će vam pružiti sklonište, hranu i toplinu“, navodi se u apelu projekta „Želim da živim“, koji je osmišljen da pomogne ruskim vojnicima da se bezbedno predaju ukrajinskom zatočeništvu i spasu svoje živote.

Hiljade ruskih vojnika koji su se predali napravili su pravi izbor i sada čekaju kraj rata u komfornim uslovima, uz tri topla obroka i medicinsku negu, dodaje Želim da živim.

„Nije važno koliko vojnika šalje Pjongjang ili u kom pravcu – ukrajinski logori za ratne zarobljenike spremni su da prime vojnike bilo koje nacionalnosti, vere i ideologije“, navodi se u apelu.

STR / AFP / Profimedia 

„Želim da živim“ je državni projekat Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR MOU), osmišljen da pomogne vojnicima Ruske Federacije da se bezbedno predaju Oružanim snagama Ukrajine i spasu svoje živote.

DNRK priprema dve brigade za rat u Ukrajini – šta treba da znate
Predsednik Volodimir Zelenski smatra da svet ne vrši dovoljan pritisak na režim DNRK ako Pjongjang bude u stanju da interveniše u ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima informacije o obuci dve vojne jedinice iz Severne Koreje – dve brigade od po 6 hiljada ljudi.

Severnokorejski režim odlučio je da pošalje 12.000 vojnika da podrže Rusku Federaciju u ratu protiv Ukrajine. Reč je o četiri brigade sa ukupnim brojem od oko 12.000 vojnika, među kojima ima i specijalaca.

Na bazi 11. odvojene jurišne brigade ruske armije stvara se „specijalni burjatski bataljon“ formiran od građana Severne Koreje .

Istovremeno, predstavnici DNRK su izjave Južne Koreje i Ukrajine o slanju svojih trupa u pomoć Rusiji u ratu nazvali neosnovanim glasinama.

Kurir.rs/Kijev post/Preneo: P. P.