ŠEF UKRAJINSKIH OBAVEŠTAJACA: Severna Koreja šalje vojnike u Rusiju po novac i nuklearnu tehnologiju

Budanov je rekao da su se u junu 2024. godine, kada su Vladimir Putin i Kim Džong-un potpisali sporazum o partnerstvu, strane dogovorile po principu „služba za uslugu“

Volodymyr Tarasov / Sipa Press / Profimedia

Rusija je sa Severnom Korejom dogovorila „razmenu usluga“, a deo toga će biti i da će Severna Koreja poslati svoje trupe, posebno 500 oficira i tri generala, da podrže rusku vojsku.

Zauzvrat, Rusija će Severnoj Koreji pružiti finansijsku pomoć i naprednu tehnologiju koja će pomoći zemlji da razvije svoj nuklearni program i poveća nuklearni arsenal.

Kirilo Budanov, načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR MOU), rekao je ovo u komentaru za Ekonomist.

Budanov je rekao da su se u junu 2024. godine, kada su Vladimir Putin i Kim Džong-un potpisali sporazum o partnerstvu, strane dogovorile po principu „služba za uslugu“. Severna Koreja obezbeđuje svoje vojnike i rakete, dok Rusija, zauzvrat, pomaže Severnoj Koreji da zaobiđe međunarodne sankcije i ojača svoje nuklearne sposobnosti prenosom tehnološkog znanja.

EPA/KCNA 

Osim toga, Severna Koreja isporučuje Rusiji 1,8 miliona municije godišnje, a balističke rakete je prenosila od kraja 2023. godine.

Budanov je rekao da severnokorejski vojnici trenutno prolaze obuku na četiri poligona u Habarovskoj teritoriji i na krajnjem istoku Ruske Federacije.

Budanov je napomenuo da se još ne zna kako će severnokorejske trupe delovati na pravom ratištu, jer nemaju iskustva učešća u savremenim ratovima. Međutim, prema njegovom mišljenju, postoji bitna razlika između ruskih i severnokorejskih vojnika: dok je ruska vojska uglavnom demoralizovana i pomirena sa svojom sudbinom, Severnokorejci imaju „programiranu ideologiju“.

Njihove porodice mogu biti pogubljene ako ne uspeju na frontu, što stvara još jedan nivo motivacije.
Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) veruje da će Moskva u okviru sporazuma o slanju kopnenih trupa da se bore u Ukrajini pomoći Severnoj Koreji da poboljša svoju zastarelu lovačku flotu.

Kurir.rs/Ekonomist/Kijev post/Preneo: P. P.