ONA NJEMU "FAŠISTO", ON NJOJ "UVRNUTI MOZGU": Kamala i Tramp u završnici kampanje ne biraju više reči, on imao poruku i za njenog potpredsedničkog kandidata

Međusobne uvrede Donalda Trampa i Kamale Haris u završnici predizborne kampanje u SAD

EPA Erik S Lesser

Kamala Haris, američka potpredsednica i kandidatkinja Demokratske partije za Belu kuću, izjavila je da veruje da je Donald Tramp, njen republikanski rival i bivši predsednik SAD, "fašista" koji želi "neograničenu vlast", a odmah je stigao i njegov odgovor.

Ona je to kazala tokom događaja u organizaciji CNN, kada je novinar ove američke televizije naklonjene demokratama upitao da li se slaže s ocenom Džona Kelija, bivšeg šefa kabineta Bele kuće tokom Trampove administracije, da je ovaj "fašista".

- Slažem se - odgovorila je Haris.

Nije se dugo čekalo na reakciju Trampa koji se oglaio putem svoje društvene mreže Trut soušal.

- Ona se sve više pojačava retoriku, idući i dotle da me naziva Adolfom Hitlerom kao i bilo kojim drugim imenom koji padne na pamet njenom uvrnutom mozgu - napisao je Tramp.

BBC prenosi da je on nju nazvao "drugarica Kamala Haris", što se odnosi na ono što on vidi kao njenu ultralevičarsku politiku, a opisao ju je i kao "pretnju po demokratiju".

Britanski medijski servis prenosi da je Tramp sinoć održao i govor u Dulutu blizu Atlante u saveznoj državi Džordžija, jednoj od ključnih na izborima 5. novembra.

EPA Erik S Lesser 

On je tu reagovao na izjavu demokratskog predsednika Džoa Bajdena da birači treba da "zatvore" Trampa, odnosno da ga "politički zatvore", kako se ubrzo ispreavio.

Tramp je rekao da Bajdenu "po zakonu nije dozvoljeno da kaže tako nešto",

- U pitanju je mešanje u izbore, o tome je reč - poručio je Tramp.

Kamala je tokom predizborne kampanje na mitinzima formalno prekidala pristalice kada bi počeli da viču "zatvorite ga" o Tramp, govoreći im da odluka o krivičnom gonjenju kandidata Republikanske partije treba da bude ostavljena politički nezavisnim tužiocima.

EPA Erik S Lesser 

Tramp je na mitingu u Džordžiji kritikovao i Tima Volca, guvernera Minesote i Kamalinog potpredsedničkog kandidata, kojeg je nazvao "bolesnim tipom".

On je takođe pomenuo i Džimija Kartera, nekadašnjeg demokratskog predsednika koji je napunio 100 godina i poslao već svoj glas poštom zbog mogućnosti prevremenog glasanja u Džordžiji.

- Mislim da je on glasao za mene - kazao je Tramp pristalicama.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)