"HAPŠENJE SRPSKOG PROFESORA DOBIJA KARAKTERISTIKE TRILERA" Spasić za Kurir televiziju izneo pretpostavku zašto vlasti u Kirgistanu ćute o slučaju "Simonović"

Ugledni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Simonović, uhapšen je 19. septembra u Kirgistanu, a najnovije informacije za jutarnji program Kurir televizije otkriva Božidar Spasić.

Shutterstock, Dragana Udovičić, inovacionicentar.rs

Ugledni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Simonović i njegova porodica, već mesec dana u Kirgistanu prolaze pravu agoniju. Naime, on je 19. septembra uhapšen u toj zemlji, zbog navodnog davanja mita, što je kako tvrdi njegova porodica netačno. Sve se to desilo tokom njegovog službenog puta. Više detalja o ovom slučaju za jutarnji program Kurir televizije "Redakcija" donela je novinarka Ksenija Stojiljković. 

- Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je dvoje naših državljana uhapšeno u Kirgistanu, a u međuvremenu su objavljene informacije da je porodici profesora Simonovića prvobitno rečeno da je on uhapšen zbog zamene identiteta i da je najbolje da ova situacija prođe bez medijske pažnje. Kako je vreme odmicalo ispostavilo se da je slučaj mnogo dublji i da je on zapravo optužen zbog davanja mita.

Ksenije je od svog sagovornika Božidara Spasića, bivšeg obaveštajaca Službe državne bezbednosti, saznala dodatne detalje vezane za ovaj slučaj.

Kurir Televizija 

- Čitava priča poprima karakteristike trilera. Naš profesor se nalazi već nekoliko nedelja u zatvoru. Iz Moskve je rečeno da je u pitanju pokušaj davanja mita, a ne naglašava se tačno ko je kome to učinio. Sve što za sada znamo su samo spekulacije - rekao je Spasić i dodao:

- Profesor je na put otišao sa putnim nalogom, ali prilikom kretanja naglasio je da putne troškove neće tražiti od fakulteta već će ih snositi privatno. Takođe, zanimljiva je činjenica da profesoru nije prvi put da je otputovao u Kirgistan. Očigledno se bavio nekim biznisom. Možemo zaključiti da je hapšenje ove vrste pomešano prikupljanjem mita i informacija, a činjenica je da se niko zvanično ne oglašava i da još uvek ne postoji nikakva optužnica. 

- Situacija je dodatno komplikovana zbog okruženja u kojem se profesor nalazi, odnosno države i tog dela sveta. Porodica je angažovala advokata kako bi bolje dolazila do informacija, ali stvar i dalje deluje vrlo kompikovana - zaključio je Spasić.

This browser does not support the video element.

03:49
Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Simonović uhapšen u Kirgistanu Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

05:17
KORUPCIJA U DRŽAVNOM ZDRAVSTVU Stankov: Pacijenti treba da znaju svoja prava, a lekari rade nešto ŠTO NIKAKO NE BI SMELI! Izvor: Kurir televizija