Pod naponom trafostanica za tunele Laz i Munjino brdo EDS obezbeđuje struju za autoput Preljina-Požega

Završena prva od tri trafostanice za napajanje saobraćajne infrastrukture, domaćinstava i privrede uz novu deonicu Miloša Velikog u izgradnji

EDS

Nova trafostanica 35/10 Krstac


Elektrodistribucija Srbije završila je i priključila trafostanicu 35/10 kV Krstac koja će obezbediti električnu energiju za dva najduža tunela u zemlji i putnu signalizaciju. Investicija u izgradnju i opremanje te trafostanice u Lučanima iznosila je oko 2,5 miliona evra. TS Krstac prva je od tri koje se grade za snabdevanje električnom energijom buduće deonice autoputa Miloš Veliki od Preljine do Požege. Energetska infrastruktura ide ispred putne, pošto su radovi na ovom delu saobraćajnice još u toku, tako da Elektrodistribucija Srbije i pre roka ispunjava očekivanje Vlade Srbije po čijoj odluci se trafostanice i grade.


- Duž deonice autoputa od Preljine do Požege Elektrodistribucija Srbije je investirala u izgradnju ove i još dve trafostanice naponskog nivoa 35/10 kV. TS Krstac je završena, TS Pakovraće je na polovini posla, a Milićevo selo je na samom početku. EDS prati dinamiku izgradnje autoputa i prvo je završena TS Krstac kao centralni elektroenergetski objekat koji se nalazi između grandioznih tunela Laz i Munjino brdo, te je bilo od najveće važnosti da se ona što pre stavi pod napon. Pored sigurnog i kvalitetnog napajanja za saobraćajnu infrastrukturu, ovi objekti bitno će poboljšati snabdevanje električnom energijom i u mestima koja gravitiraju ka tim trafostanicama – rekao je Dejan Topličić, direktor Sektora za planiranje i investicije Distributivnog područja Kraljevo.

EDS 


U sve tri trafostanice ugrađuje se oprema poslednje generacije koju proizvode vodeće svetske kompanije, što znači i njihovu veću efikasnost i pouzdanost.


Prema planu, u izgradnju TS Pakovraće biće investirano oko 300 miliona dinara i ona će imati dva transformatora instalisane snage po osam MVA. I treća trafostanica Milićevo selo imaće instalisanu snagu dva puta po osam MVA. Trafostanice će biti u sistemu daljinskog upravljanja i pod stalnim video nadzorom.


- Elektrodistribucija Srbije je siguran, proveren i pouzdan partner svih državnih institucija u poslovima od nacionalnog značaja. U ovom slučaju rasveta, svetlosna signalizacija komandna soba i video nadzor imaće sigurno napajanje električnom energijom. Stvoreni su svi uslovi za bezbednu vožnju po novim putevima – istakao je Topličić.


Trafostanice Krstac, Pakovraće i Milićevo selo su blizu važnih autoputeva i tačke ukrštanja Miloša Velikog i Moravskog koridora. Takav strateški položaj je važan za strane i domaće investitore kojima je za rad fabrika i pogona potrebno pouzdano snabdevanje i velika odobrena snaga. Zato je u planovima Elektrodistribucije Srbije izgradnja novih, modernih elektroenergetskih objekata koje će biti po meri investitora.

Probijeno Munjino brdo


Nedavno je probijena desna cev tunela Munjino brdo, što je bio poseban izazov za graditelje zbog veoma složene geologije. To će biti najduži tunel u Srbiji, preko dva kilometra i 700 metara. Očekuje se da će na Vidovdan 2025. godine biti završena i kompletna deonica autoputa Pakovraće-Požega.