"MI SE TRUDIMO DA RADIMO ODGOVORNO I OZBILJNO!" Stručnjaci o položaju Srbije između Istoka i Zapada: Moramo biti svesni zamki sa svih strana

Shutterstock

Srbija uspešno balansira između istoka i zapada, zahvaljujući diplomatskim potezima predsednika Aleksandra Vučića, koji je, prema pisanju prestižnog lista Politiko, uspeo da pronađe zlatnu sredinu. Kako ocenjuje ovaj ugledni belgijski medij,Vučić je više puta izjavio i delima pokazao da Srbija ne sedi na dve stolice, već da ima isključivo jednu stolicu - srpsku.

U jutarnjem programu Kurir televizije gosti Vjerica Radeta, potpredsednica Srpske radikalne stranke, i analitičar Srba Filipović, razgovarali su o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i poziciji Srbije u odnosu na Istok i Zapad.

Vjerica Radeta je istakla da je Srpska radikalna stranka dosledna u svom stavu da Srbija pripada Istoku i da bi trebalo da se pridruži evroazijskim integracijama, a ne Evropskoj uniji.

- Srpska radikalna stranka od početka se bori za stav da Srbiji nije mesto u Evropskoj uniji. Prošlo je dvadeset godina, i svi događaji potvrđuju da smo bili u pravu. Nikada nećemo biti deo EU dok god se od nas traži da se odreknemo Kosova i Metohije - naglasila je Radeta, aludirajući na izjave evropskih zvaničnika poput Tonina Picule, koji je rekao da ni priznanje Kosova ne bi bilo dovoljno za ulazak Srbije u EU.

Kurir Televizija 

Radeta tvrdo da Srbija treba jasno da definiše svoj stav prema svetu, a ne da večno balansira između Istoka i Zapada.

- Balansiranje ne može večno trajati. Aleksandar Vučić vodi politiku hodanja po žici, ali jednom ćemo morati da kažemo gde stojimo - dodala je ona, ukazujući na trenutne pregovore u Briselu o Kosovu i Metohiji, koje je opisala kao neuspešne, jer se posle svakog pregovora desi nešto negativno za Srbiju.

Ona je takođe kritikovala odsustvo predsednika Vučića sa nedavnog BRIKS samita, ističući da je Srbija trebalo da bude predstavljena na najvišem nivou.

- To su najmoćniji državnici sveta, i Srbija je trebalo da bude tamo - rekla je Radeta.

Srba Filipović, analitičar, osvrnuo se na pitanje gde Srbija zaista pripada - Evropskoj uniji ili BRIKS-u, ističući da je dilema lažna.

- Ne postoji balansiranje između EU i BRICS-a. Srbija ima jasno definisane ciljeve i stavove kada je reč o odbrani nacionalnih interesa - rekao je Filipović.

Kurir Televizija 

On je naglasio da je ekonomski razvoj Srbije prioritet, a da Kosovo i Metohija ostaju neotuđivi deo Srbije. Takođe je naveo da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj za Srbiju, ali je priznao da taj put nije lak i da je usporavan brojnim unutrašnjim i spoljnim pritiscima.

- Zapadni Balkan je trusno područje već 100 godina, a zapadni i istočni faktori imaju različite interese u regionu. Rusija svakako vrši pritisak da Srbija ne postane deo EU, dok Zapad, s druge strane, podržava nezavisnost Kosova - objasnio je Filipović.

Takođe je istakao da u slučaju eskalacije sukoba između Srbije i Zapada, Srbi na Kosovu i Metohiji bili bi među najvećim žrtvama.

- Odgovorna politika nije da sada zavaravamo narod srpskim zastavama, dok Srbi na Kosovu trpe teror - rekao je on.

Filipović je ukazao na to da, iako Srbija još nije član EU, u poslednjih 12 godina učinjeno je mnogo na tom putu.

This browser does not support the video element.

10:53
"MI SE TRUDIMO DA RADIMO ODGOVORNO I OZBILJNO!" Stručnjaci o položaju Srbije između Istoka i Zapada: Moramo biti svesni zamki sa svih strana Izvor: Kurir televizija

- Mi se trudimo da radimo odgovorno i ozbiljno. Nismo uvek bili takvi, ali poslednjih godina pokazali smo ozbiljnost u odnosu prema evropskim integracijama - rekao je on.

Zaključujući, Filipović je naglasio da Srbija mora da balansira između zaštite svog teritorijalnog integriteta i odnosa sa svetom. Evropska unija ostaje strateški cilj, ali je put do članstva prepun izazova.

- Srbija mora biti svesna zamki sa svih strana, i voditi politiku koja će zaštititi njene interese, kako u pogledu Kosova, tako i u pogledu ekonomske stabilnosti i međunarodnih odnosa - zaključio je Filipović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

02:55
Da li je moguće biti u isto vreme i na strani Zapada i na strani Briks-a? Izvor: Kurir televizija