"ŠTO PRE POSTIĆI DEESKALACIJU SITUACIJE U UKRAJINI": Kineski predsednik Si Đinping na samitu BRIKS poručio da treba ponuditi način za regulisanje krize

Kineski predsednik Si Đinping govorio o Ukrajini na samitu BRIKS u Rusiji

EPA Maxim Shipenkov

Kineski predsednik Si Đinping je izjavio da je važno što pre postići deeskalaciju situacije u Ukrajini i ponuditi način za regulisanje krize.

On je to kazao na plenarnoj sednici samita BRIKS koji se danas završava u ruskom gradu Kazanju.

Si je podsetio da je Kina, zajedno sa Brazilom, objavila šest tačaka za regulisanje ukrajinske krize, prenosi Sputnjik.

- Zajedno sa drugim zemljama inicirali smo formiranje "grupe prijatelja mira" u UN. Važno je postići deeskalaciju situacije što je pre moguće i utrti put za političko regulisanje krize. Inicijativa koju sam izneo o globalnoj bezbednosti naišla je na pozitivan odgovor i ostvarila važne rezultate u mnogim oblastima, uključujući osiguravanju globalne stabilnosti - naveo je Si.

AP Alexander Zemlianichenko 

Predsednik Kine je zahvalio ruskom kolegi Vladimiru Putinu na uspešnom održavanju Samita BRIKS i pozvao članice te organizacije da igraju vodeću ulogu u reformi globalnog sistema ekonomskog upravljanja.

- Trebalo bi da budemo ključna snaga za sveukupni razvoj, da aktivno učestvujemo i vodimo reformu globalnog sistema ekonomskog upravljanja , kao i da pomognemo da razvoj bude u fokusu međunarodne ekonomske i trgovinske agende - rekao je kineski predsednik.

EPA Maxim Shipenkov 

On je kazao da bi zemlje BRIKS trebalo da budu stabilizujuća snaga za održavanje mira, upravljanje globalnom bezbednošću i rešavanje pitanja od vitalne važnosti.

- Peking će uvek voditi računa o zemljama Globalnog juga i podržavati pridruživanje tih zemalja radu BRIKS - zaključio je Si.

(Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: N. V.)