POGLEDAJTE KAKO MOĆNA IZRAELSKA BOMBA PRETVARA ZGRADU U PRAH I PEPEO! Katastrofa zabeležena do najsitnijeg detalja, ovo je neviđeno (FOTO)

AP Bilal Hussein

U samo treptaju oka, kamera fotografa Asošijeted presa snimila je trenutke kada je izraelska bomba pala na zgradu u Bejrutu pre nego što je detonirala i srušila toranj.

Vazdušni napad usledio je 40 minuta nakon što je Izrael upozorio ljude da evakuišu dve zgrade u toj oblasti za koje je rečeno da se nalaze u blizini skladišta i imovine Hezbolaha. Odredište se nalazilo nedaleko od mesta gde se portparol militantne grupe upravo sastao sa novinarima.

Bio je to redak uvid u upotrebu jedne od najmoćnijih bombi u izraelskom arsenalu.

AP Bilal Hussein 

AP Bilal Hussein 
AP Bilal Hussein 

AP Bilal Hussein 

AP Bilal Hussein 

Ispitivanje nezavisnih istraživača oružja sugeriše da je oružje bila vođena bomba, poznata i kao pametna bomba, lansirana iz izraelskog aviona.

Repna peraja i delovi nosa ukazuju da je to bila bojeva glava od 900 kilograma opremljena kompletom za navođenje izraelske proizvodnje poznatim kao SPICE, prema Ričardu Viru, starijem istraživaču sukoba, kriza i oružja u Hjuman rajts voč-u.

SPICE je pametan, precizan i isplativ sistem za navođenje, koji proizvodi kompanija izraelske vlade "Rafael Advenst Difens Sistems". Ovaj sistem za navođenje je pričvršćen za standardnu nenavođenu bombu kako bi se oružje usmerilo na cilj.

Nekoliko minuta pre nego što je udar bombe srušio zgradu, dogodila su se dva manja udara na nju, ono što izraelska vojska često naziva udarom upozorenja ili "kucanjem o krov", izveštavaju novinari AP-a sa lica mesta. Praksa je primećena u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi, gde je ubijeno preko 40.000 ljudi, prema lokalnim zvaničnicima koji ne prave razliku između smrti civila i boraca, u jednom od najrazornijih sukoba u novijoj istoriji.

Izraelska vojska je odbila da komentariše vrstu korišćenog oružja.

Rafael reklamira SPICE komplete tako da mogu da rade danju ili noću, po lošem vremenu i u oblastima u kojima ne funkcioniše GPS. Kažu da oružje nudi "visoku smrtonosnost i nisku kolateralnu štetu" kao i "savršenu preciznost".

Takođe čuva napadački avion od opasnosti. Verzija od 900 kilograma može da se lansira čak 60 kilometara daleko od cilja. Rafael pravi i manje verzije. Nakon što je ispaljena iz izraelskog napadačkog ratnog aviona, nalik na američki F-15 ili F-16, bomba klizi ka svojoj meti, prilagođavajući kurs pomoću pokretnih peraja.

Džozef Dempsi, vojni analitičar sa Međunarodnog instituta za strateške studije, složio se da fotografije pokazuju da je oružje bila SPICE bomba.

On je rekao da se smatra da se sistem za navođenje oslanja na GPS i ono što je poznato kao elektro-optički sistem za navođenje, koji koriste kamere ili senzore da lociraju metu bombe.

Destruktivna priroda oružja svodi se na mnoge faktore, uključujući veličinu bojeve glave i način na koji je spojena.

- Ovo je očigledno bio osigurač odložene akcije. Zakopao se u zemlju (i) detonirao, što ima za posledicu ograničavanje fragmentacije i oštećenja od eksplozije ovog konkretnog udara - rekao je Vir.

To objašnjava zašto je uništenje gotovo u potpunosti ograničeno na ciljanu zgradu. Ljudi koji su stajali nekoliko stotina metara dalje osetili su male ili nikakve posledice eksplozije i nisu videli veliku fragmentaciju.

Gde je napravljena bomba? Odgovor nije jasan.

"Setove za navođenje za SPICE 2000 proizvodi Rafael u Izraelu, iako je nivo oslanjanja na strane podkomponente nejasan", rekao je Dempsi.

Godine 2019. Rafael i američka kompanija Lokid Martin potpisali su ugovor o zajedničkom radu na izgradnji i prodaji SPICE kompleta za navođenje u SAD. U to vreme, kompanije su rekle da je proizvodnja preko 60 odsto SPICE sistema raspoređena u osam američkih država.

Krajem oktobra 2023. godine, nedeljama nakon Hamasovog smrtonosnog napada 7. oktobra, Stejt department SAD je izdao pismo kojim se odobrava izvoz dodatnih sklopova SPICE bombi u Izrael.

To pismo, koje je prvi objavio "Njujork Tajms", obavestilo je Kongres da Rafael USA, američka podružnica izraelske odbrambene kompanije, traži pošiljku od 320 miliona dolara. Taj zahtev je bio amandman na ranije odobrenje od 403 miliona dolara 2020 godine.

Eksplozivna bojeva glava je osnovna bomba, u ovom slučaju verovatno eksploziv u stilu MK-84 od 2.000 funti, gde su nosni i repni deo zamenjeni sistemom za navođenje.

SAD su ranije ove godine obustavile isporuke tih moćnih bombi Izraelu zbog zabrinutosti za civilne žrtave, iako se veruje da Izrael još uvek ima zalihe.

Teško je sa sigurnošću znati gde su proizvedeni delovi bombe. Izrael se oslanja na SAD za snabdevanje MK-84 bombama, ali on i druge zemlje takođe proizvode slično oružje.

Da bi se to sa sigurnošću utvrdilo, bilo bi potrebno povratiti ostatke sa oznakama na njima, rekao je Vir.

Kurir.rs/Asošiejted pres (AP)/Preneo: D. P.

 Bonus video: 

This browser does not support the video element.

07:08
Urednik Kurira Ivan Čorbić posetio Izrael i otkrio detalje Izvor: Kurir televizija