Ko je glumac koji igra Tita u "Nobelovcu"? Serija je okupila mnoge zaboravljene glumce, a za ulogu Maršala, Tihomir Stanić izabrao je njega

Ima šest Bortšnikovih nagrada za najboljeg glumca. Godine 2012. dobio je i Bortšnikov prsten za životno delo i najmlađi je nosilac ovog najznačajnijeg slovenačkog pozorišnog priznanja.

printscreen/youtube/ SNG Drama Ljubljana

Na Provom programu RTS-a, emitovano je već šest epizoda serije "Nobelovac", čiji autorski tim je osam godina prikupljao građu i konsultovao sve raspoložive izvore kako bi što autentičnije predstavili ličnost Ive Andrića.

RTS 

Gledaoci ovog TV ostvarenja imali su priliku da se upoznaju sa katalogom ličnosti koje su bile deo epohe našeg najpoznatijeg književnika, a u ovoj seriji zablistalo je mnoštvo glumaca sa prostora bivše Jugoslavije.

Koga sve gledamo u seriji "Nobelovac"?

Publika je imala priliku da u "Nobelovcu", već u prvoj epizodi, nakon 30 godina pauze, vidi glumicu Vesnu Pećanac.

Printscreen/RTS  Vesna Pećanac

U seriji je kao jedini i pravi izbor zablistala i bosanskohercegovačka glumica Selma Alispahić i to u ulozi Andrićeve supruge, Milice Babić Andrić.

RTS  Selma Alispahić i Tihomir Stanić

Svoj trenutak dobio je i mladi hrvatski glumac Igor Jurinić, u roli mladog Ive Andrića.

Posebno mesto u srcu publike zauzela je glumica Aleksandra Pleskonjić Ilić, koja tumači čuvenu Isidoru Sekulić.

Među nabrojanima, upisalo se ime i glumice Ivane Žigon, kćerke čuvenog glumačkog para Steve i Jelene Žigon. Ivana je oživela lik Julijane Lule Vučo, supruge jugoslovenskog književnika Aleksandra Vuča, kog u "Nobelovcu" tumači Svetozar Cvetković.

Printscreen RTS  Ivana Žigon

Ivana Žigon poslednji put se pojavila na filmu 2004. godine, a u seriji davne 1996. godine.

Glumac Vahid Džanković, koji svoj raskošni talenat domaćoj publici pokazuje već 15 godina, tumači čuvenog Elija Fincija.

Ko je glumac koji tumači Josipa Broza Tita u seriji "Nobelovac"?

Rola doživotnog predsednika Jugoslavije pripala je glumcu Slovenskog narodnog pozorišta Drama u Ljubljani, i bivšeg direktora ove kulturne ustanove, Igoru Samoboru.

printscreen/youtube/ SNG Drama Ljubljana  Igor Samobor

Slovenačka i evropska publika poznaje ga kao Per Ginta, Hamleta, Raskoljnikova, Magbeta, Don Žuana, Fosa, Fausta.

Ima šest Bortšnikovih nagrada za najboljeg glumca. Godine 2012. dobio je i Bortšnikov prsten za životno delo i najmlađi je nosilac ovog najznačajnijeg slovenačkog pozorišnog priznanja.

Igorov nepretenciozan način glume podrazumeva studioznost i veliku posvećenost koja ovoj umetnosti daje uzbudljiv, savremeni senzibilitet.

Broj dramskih uloga koje je Igor Samobor stvorio poslednjih decenija dovoljan je za izuzetnu kolekciju prefinjene glume.

RTS 

Glumac sam i "mislilac"

Za slovenačke medije Samobor je svojevremeno priznao da u svom poslu mora da bude "mislilac".

- Kao glumac želim da budem i "mislilac", a ne samo izvršilac ideja i promišljanja koji su mi propisani. I sam razmišljam o stvarima koje me okružuju. Želim da dam svoje mišljenje kroz ulogu koja mi se nudi, ili kroz materijal kojim se bavim. Naravno, osnova je u tekstu, ali i ja imam svoje mišljenje o samom tekstu i želim da gledaoci to znaju - istakao je glumac, pa otkrio kako se sprema za svoje uloge:

- Prilikom proučavanja uloge strašno je važan prvi utisak – šta mirišem iz teksta, šta me uzbuđuje ili privlači i navodi na određena razmišljanja. Zatim dolazi red na proučavanje čitavog perioda. U kom trenutku se autor našao kada je pisao tekst? Kakvo je bilo njegovo tumačenje vremena u kome je živeo. I onda u ovome tražim paralele sa današnjim vremenom i sa svojom percepcijom trenutka. Na primer, koje su to teme u kojima se prepoznajem. I onda dolazimo veoma daleko u ovoj osnovnoj refleksiji. A onda u igru ulaze one tehničko-pozorišne komponente. Tragam za izrazom koji odgovara autoru i meni samom - otkrio je Igor Samobor svojevremeno.

(Kurir.rs/SrbijaDanas/M.F.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:31
BILI SMO U ANDRIĆEVOJ SPOMEN SOBI: Šta sve krije apartman 144 u Sokobanji (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija