Učenici niške osmoletke napravili u školi meteorološku stanicu: Mikrobit im pomaže da mere temperaturu, komponuju melodije i računaju! (FOTO)

Đaci u OŠ "Dositej Obradović" imaju prilike da pohađaju besplatno sportsku sekciju, kao i onu o bezbednosti saobrćaja, a pored toga su i dobiTncii brojnih nagrada

Kurir Sajam obrazovanja primeri dobre prakse

Iako novinske stupce često ispunjavaju slučajevi vršnjačkog nasilja, nasilja nad profesorima, tetkicama... Postoje škole u našoj zemlje gde su ove stvari potpuno strane, a o kojima se retko govori. Ima raznih sekcija od dramskih, likovnih, sportskih, a koje kod učenika podstiču zajedništvo i lep odnos! Ta deca i njihovi učitelji su svima na ponos!

Primeri dobre prakse su OŠ "Dositej Obradović" iz Omoljice i OŠ "Sveti Sava" iz Niša, a sekcije koje uspešno sprovode već godinama, predstavili su pre dva dana i na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja. Poneli su i brojne pehare i nagrade sa kojima se ponose, ali pre svega izdvajaju zdrave drugarske odnose koje pored znanja stiču na sekcijama koje pohađaju.

Kurir 

 Među učenicima ove škole sigurno su budući meteorolozi, seizmolozi, programeri... Đaci pomenute osmoletke iz Nišu već od 10 godine prognoziraju vreme, igrice, računaju broj pređenih koraka, mere temperaturu, a sve to iz pomoć miktobita i to u meteorološkoj stanici u sklopu škole. Dok njihovi drugari iz Omoljice nižu uspehe na takmičenjima iz saobraćaja, a redovno zajedno imaju i biciklističke ture.

Kurir  Jasmina Kokot

 Profesorka fizike u niškoj OŠ "Sveti Sava" Jasmina Kokot rekla je za Kurir da je škola pre pet godina otpočela novi projekat koji je ostvaren u saradnji sa organizacijom British Council, kao i da je tada nastao projekat "Meteorološka stanica".

Kurir 

 - Deca uz pomoć mikrobita mere temperaturu, vlažnost vazduha, padavine, jačinu zemljotresa i ostalo.. Mikrobit je u stvari način programiranja koji je deci mnogo jednostavan, lako se programira, praktično ne treba nekog predznanja niti programskih jezika i to deca prihvataju veoma lepo. Imamo i mikrobit klub.. Deca mere vreme, dužinu puta, brzinu vetra. To je jedan maleni uređaj - objašnjava ona.

Učenice Lora Đorđević i Danica Jovanović

Učenice niške OŠ "Sveti Sava" Lora Đorđević i Danica Jovanović rado pohađaju meteorološku sekciju.

- Mi mikrobitove zovemo igračkice. Možemo da progamiramo igricu, merimo jačinu svetlosti, merimo korake, pored toga ovaj mikrobit je isprogramina da bude i kalkulator. Sekcija nam je interesantna i uglavnom se nekoliko nas skupi i onda idemo kod nekoga kući i vežbamo i družimo se. Jako je zaniljivo - uglas će.

Kurir 

 Dodaje da je inetresovanje kod učenika veliko, kao i uz pomoć mikrobita prave i kompas, kalkulator, a komponuju i melodije.

- I mi u školi se oslanjamo na njihovu prognozu - kaže nam sa ponosom profesorka Kokot.

Saobraćajna sekcija "Šta znaš o saobraćaju?" sprovodi se u OŠ "Dositej Obradović" već 15 godina, a interesovanje dece i roditelja je ogromno.

Kurir  Vladimir Ristić

 - Naša škola je postala poznata po toj sekciji koja se bavi osnovama poznavanja saobraćajne kulture, što je u ovom vremenu veoma važno. To je podržano od strane Ministarstva prosvete kao jedan vid takmičenja, gde deca osim teorijskog znanja, moraju da pokažu i praktično znanje tj. vožnju biciklom u nekim uslovima, to takmičenje je i evropskog karaktera - objašnjava direktor ove osmoletke Vladimir Ristić i dodaje:

- Naši đaci su bili i u Parizu, Beču, gde imaju vožnju biciklom i jedan vrlo zahtevan poligon. Naša škola je jedna od najuspešnijih u tome. Velika je zainteresovanost, naša škola je specifična imamo i vrtić pri školu, te sekciju pohađaju i predškolci.

Ova škola poznata je i po tome što skoro svi učenici dolaze biciklom na nastavu, a vrlo često se na nivou škole organizuju akcije vožnje biciklima u kojoj učestvuju deca, roditelji i nastavnici.

- Naša škola broji 520 učenika, a skoro svi pohađaju ovu sekciju. Pored toga uspešan je i projekat "Sport u školi" gde se deca uče elementarnim motoričkim veštinama kroz razne aktivnosti. Sve to je potpuno besplatno. Naše iskustvo je pokazalo da škola dobija jednu sjajniju ulogu u svojoj zajednici i da može da odrastanje da bude onako kako i treba da bude u tom periodu, bezbrižno, da promovišemo drugarstvo i neke bitne stvari. Ali to je svakodnevna borba - zaključio je Ristić.

Kurir  Hana Cirić

 Učenica osmog razreda OŠ "Dositej Obradović" u Omoljici Hana Cirić pohađa saobraćajnu sekciju.

- U petom razredu sam se priključila toj sekciji i išla sam i na evropsko takmičenje. Ova sekcija je važna zbog bezbednosti dece. Imamo testove od 30 pitanja, a posle imamo i vožnju biciklama na poligonima. Zahtevno je dosta, ali je vredelo. Takmičenje je bilo u Zadru u Hrvatskoj i osvojili smo prvo mesto. Meni je ova sekcija pomogla, naučila sam pravila koja nisam znala, a stiču se i sklapaju nova prijateljstva - ispričala nam je ona.

This browser does not support the video element.

01:15
Kurir televizija na Sajmu obrazovanja: Kako su učenicima svoje aktivnosti predstavili učitelji i nastavnici Izvor: Kurir televizija