KSS ZAPRETIO SRPSKIM SUDIJAMA - MORAJU DA SUDE DOMAĆA TAKMIČENJA! Ako bude vređanja, posle druge opomene utakmica se prekida!

Starsport

Na sastanku Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije doneto je nekoliko izuzetno važnih odluka.

Pored odluke o ukidanju takozvanog "košarkaškog državljanstva", usvojene su i izuzetno važne odluke koje se tiču sudija.

Srpski arbitri od sada će biti u obavezi da sude takmičenja u organizaciji KLS i KSS. Domaća takmičenja biće prioritet!

"Kada je reč o raspoloživosti srpskih arbitara, oni koji sude i domaća i međunarodna takmičenja, obavezni su da sude takmičenja u organizaciji KLS i KSS, kako u seniorskom, tako i u MK takmičenjima, u prioritetu. U prevodu, za sve srpske sudije domaća takmičenja moraju imati prvenstvo u odnosu na regionalnu i sve ostale lige. U slučaju nepoštovanja ove odluke, arbitri podležu disciplinskoj odgovornosti, a izrečene kazne u domaćim takmičenjima odnosiće se i na međunarodna, kao i kazne na međunarodnim, odnosiće se i na domaća takmičenja", navodi se u odluci KSS.

Doneta je i upustvo za postupanje sudija i delegata na utakmicama u slučaju pogrdnog skandiranja i vređanja sa tribina.

"Ukoliko se u trajanju košarkaške utakmice dogodi navijanje i skandiranje koje se smatra pogrdnim i gde se vređaju određene ličnosti, sudije su dužne da opomenu naijače javno da prestanu sa pogrdnim navijanjem i vređanjem, najviše dva puta. Ukoliko se neprimereno navijanje nastavi od strane pojedinaca ili grupe navijača, utakmica se prekida".

U zavisnosti od procene službenih lica:

1. Prazni se hala i utakmica se nastavlja.

2. Zakazuje se naknadno odigravanje utakmice.

3. Utakmica se registruje službenim rezultatom.

U obrazloženju je navedeno da je odluka doneta u cilju sprečavanja nesportske atmosfere i neprimerenog ponašanja navijača ili pojedinaca.

Screenshot 

Kurir sport

This browser does not support the video element.

00:06
Partizan  Izvor: MONDO