"OBRATITE PAŽNJU NA IZJAVU KOJU JE DAO NAKON IMENOVANJA" Stručnjaci o prošlosti Tonina Picule, pa odgonetnuli: Koja je težina izveštaja koje će on iznositi?

Shutterstock, Kurir Televizija, Beta Brigitte Hase

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula, posle imenovanja za stalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju najavio je da će u ocenama napretka Beograda insistirati na ispunjavanju zahteva koji se za priključenje Uniji postavljaju pred zemlje kandidate.

Ukazuje da nije dovoljno samo da Srbija prizna Kosovo i Metohiju kako bi napredovala na evropskom putu. Da li je njegovo imenovanje guranje prsta u oko Beogradu?

Beta Philippe Buissin 

A u trodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prema saopštenju Evropske komisije, fokus posete je proces proširenja Evropske unije i planu rasta za Zapadni Balkan. 

Gosti "Pulsa Srbije" koji su analizirali novonastale političke situacije bili su Snežana Paunović, narodna poslanica i članica SPS-a, Ivan Miletić, ekspert za odbranu i bezbednost, dr Rajko Petrović politikolog i Nikola Belić, novinar Politike.

Belić je komentarisao ovo imenovanje i izjave Tonina Picule:

- To je više od guranja prsta u oko Srbiji, znamo po kojim izjavama je on zapravo poznat, znao je da preslišava mnogo puta Beograd i Srbiju i to nije dobro. Trebalo bi obratiti pažnju na njegovu izjavu koju je dao odmah nakon imenovanja, da neće biti dovoljno da priznamo samo Kosovo, nego ima tu i drugih uslova, vladavina prava i šta je sve pomenuo. Sama ta izjava najavljuje kako će se ponašati. Nije samo što je čovek Hrvat, nego i sve prethodne poruke koje su bile upućene, a istovremeno imamo više estonskih diplomata zaduženih za KiM, jedna zemlja koja priznaju Kosovo i Metohiju. S druge strane imamo čoveka koji se istakao po antisrpskim izjavama i optužio je za mešanje u lokalne izbore u Podgorici. Kada sve to saberemo, kada tu sliku sklopimo, jasno je da će biti tu raznih opomena i pritisaka, a od čitavog sistema EU zavisi koliko će oni uspeti. 

Petrović je detaljnije pričao ko je Piculi:

This browser does not support the video element.

05:24
Ko je Tonino Picula? Izvor: Kurir televizija

- On je čovek koji je dugo godina član socijal-demokrata u Hrvatskoj koji važe za umereniju struju u Hrvatskoj, međutim, vidimo i po njegovim izjavama, koje su se ticale toga da Srbija nije ispunila uslova za EU, njegovih stavova o Kosovu, da je reč o čoveku koji je srbofob. On je bio ministar spoljnih poslova u Hrvatskoj početkom 2000-tih godina, a u našim medijima mogli smo videti slike iz perioda koji oni nazivaju Domovinski rat, kako se on slika u Hrvatskoj uniformi sa puškom u ruci. To je njegova stvar, ali opet neki indikator da nam ukaže sa kim ćemo imati posla. Slažem se sa sagovornikom da je ovo novo guranje prsta u oko Srbiji od strane EU.

Paunović je pričala o težini izveštaja koji će Picula iznositi:

- To nas vraća na početak ove priče, odnosno ko je Picula i koliko smatramo da ovo jeste suštinski ozbiljna provokacija za Srbiju. Koliku će snagu imati njegovi izveštaji, pretpostavljam, u zavisnosti od momenta u kojim oni budu podneti, a to znači da će izvestilac biti vrlo koristan u onom delu kada bude postojala ambicija, uslovno i žargonski rečeno, vaspitavanju zvaničnog Beograda, ka čemu oni teže. Prva izjava je suštinska provokacija, a svi znaju da se priznanje nikada neće dogoditi, to unosi dodatnu nervozu, a meni deluje kao pokušaj destabilizacije Srbije. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-traktna teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

02:53
Zečević: Picula može da informiše ili dezinformiše EU o stanju u Srbiji Izvor: Kurir televizija