"OD PRONALASKA NAFTE NIJE BILO OVAKVIH EKONOMSKIH MOGUĆNOSTI" Stručnjaci razbili sve dileme o litijumu: Ovih šest oblasti pružaju istorijsku šansu Srbiji

Shutterstock, Kurir Televizija

Oko rudarenja litijuma u Srbiji stručna javnost je podeljena ,bilo da se radi o ekološkom ili ekonomskom aspektu. Dok jedni upozravaju na ekološke posledice i slab ekonomski efekat, drugi tvrde upravo suprotno.

Gosti "Pulsa Srbije" koji su rešavali dileme ovog pitanja bili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i Predrag Mijatović, inženjer geologije.

Mijatović je komentarisao novu informaciju da su autori članka "Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji" javno priznali da su bili prinuđeni da izvrše izmenu u tekstu svog članka koji je objavljen u časopisu "Scientific Reports":

This browser does not support the video element.

04:18
"Od pronalaska nafte, nije bilo ovakvih ekonomskih mogućnosti" Stručnjaci o kopanju litijuma: Ovo je istorijska šansa Izvor: Kurir televizija

- Taj članak, rad, koji je objavljen, prvo što je pun proizvoljnosti bez naučnog utemeljena, uglavnom su stvari izmišljene. Nije prikazana metodologija i pravljene su totalno neprimerene analogije, pogotovo kada se govori o šumama i količini ugljen-dioksida koje apsorbuju. Ne znam šta je izmenjeno u tom radu, ali po meni, tu bi trebalo skoro sve izmeniti. Ovo znači da su oni priznali da su proizvoljno uradili taj rad.

Obradović je govorio o ekonomskim aspektima rudarenja litijuma:

- Za industriju električne mobilnosti, u kompletnu zelenu industriju, planira se ulaganje od jednog triliona dolara i sa tim u vezi, kada pogledate globalnu količinu ulaganja, onda pogledate Srbiju sa šest miliona stanovnika koja ima mogućnost da privuče deo tih ulaganja. Na pragu ovog tzv. naučnog rada, trebalo bi znati da je rudnik litijuma, industrija okupljena oko litijuma, samo jedan segment. U slučaju Srbije mi govorimo o šest ekonomsko-industrijskih oblasti, dakle, eksploatacija litijuma, prerada, pravljenje komponentni za baterije, pravljenje baterija, automobila, reciklaža. To su međusobno povezane celine, a dovoljno nezavisnih, da privuku strane direktne investicije. Mi imamo istorijsku šansu za visoko kvalifikovana radna mesta, ovo je ekonomska šansa kakva se retko kada stvara, mislim da od pronalaska nafte, nije bilo takvih generisanja finansijskih i ekonomskih mogućnosti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

13:58
Žustra debata u emisiji uživo: Koliko će litijum unaprediti srpsku ekonomiju? Izvor: Kurir televizija