Mnogima je napravio karijeru, a oni su ga zaboravili: Dragoslav Lazić prve uloge dao najvećim imenima našeg glumišta, a samo mu on do groba bio zahvalan

Ostaće upamćen po čuvenim televizijskim serijama "Ljubav na seoski način", "Građani sela Luga", "Muzikanti" i mnogih drugih. Sve je počelo dokumentarnim ostvarenjem "Zadušnice", prvim zabranjenim filmom u SFRJ, za koji je na festivalu u Firenci dobio glavnu nagradu. Ovo delo smatra se začetkom crnog talasa

Aleksandar Jovanović Cile

Nakon duge i teške bolest pre dva dana prestalo je da kuca srce reditelja Dragoslava Lazića, koji je preminuo u 87. godini. Ostaće upamćen po čuvenim televizijskim serijama "Ljubav na seoski način", "Građani sela Luga", "Muzikanti" i mnogih drugih. Sve je počelo dokumentarnim ostvarenjem "Zadušnice", prvim zabranjenim filmom u SFRJ, za koji je na festivalu u Firenci dobio glavnu nagradu. Ovo delo smatra se začetkom crnog talasa.


Lazić je rođen 1936. godine u selu Ribare. Završio je gimnaziju u Jagodini, a Pravni fakultet i Višu filmsku školu u Beogradu.

Shutterstock, Aleksandar Jovanović Cile, Instagram  Ćerka Anita Lazić


- Čitav njegov život bio je stvaranje i do poslednjeg daha bio je zaigrani dečak zadivljen nad čudima običnog, malog čoveka, o kome je pisao i za koga je stvarao. Voleo je život i išao mu je u susret hrabro i uvek s blagim osmehom, iza kog se krio ozbiljan humorista, velike osetljivosti i tananosti. Iza sebe je ostavio petoro dece i suprugu Draganu. Zauvek će nam nedostajati - napisala je na Fejsbuku njegova ćerka, poznata novinarka Anita Lazić, koju je dobio u braku s glumicom i pevačicom Snežanom Savić.

Dado Đilas  Miljko Živojinović


Veliki prijatelj i kum s čuvenim rediteljem bio je glumac Velimir Bata Živojinović.


- Dragoslav Lazić bio je jedan od najvažnijih reditelja za očevu karijeru. Bata je dugo čekao pravu televizijsku ulogu, a onda mu je Dragoslav ponudio ulogu Bulidže u TV seriji "Građani sela Luga". Nakon toga su sarađivali do kraja Batine karijere i postali toliko bliski da su se i okumili. Uradili su zajedno i dva filma, "Košava" (prvi film Tanje Bošković) i "Ranjena zemlja" (prvi film o NATO bombardovanju). Za Dragoslava me vežu divne uspomene, čak su u Parizu snimili dve epizode TV serije "Seljaci", kada smo se intenzivno družili. Njegovo mesto će ostati zauvek sačuvano u istoriji srpske u jugoslovenske kinematografije i televizije - kaže za Kurir Miljko Živojinović.

ATA images  Bio kum s Batom



Novinar Draško Aćimović bio je godinama prijatelj s velikim umetnikom.


- Stvarno sam potresen. Izgubio sam velikog prijatelja. Dragoslav je mnogima pomogao, a zaboravljali su ga kad bi napravili karijeru, više mu se ne bi javljali. Prvi uloge je dao Tanji Bošković, Ljubi Moljcu, Radošu Bajiću, Igoru Đorđeviću, Đoši... Doša ga jedini nije zaboravio. Nikad nije bio ni u jednoj partiji, nego svoj i kralj TV humora. Niko te neće ponoviti. Serijom "Zvezdara" dirnuo je tadašnju vlast - za Kurir kaže novinar Draško Aćimović.

Privatna Arhiva  Poslednja zajednička fotografija sa porodične slave


Reditelj je u 76. godini sa suprugom glumicom Draganom Turkalj dobio blizance, a poslednjih godina borio se s teškom bolešću.
Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Kurir.rs/ A. S. i Lj. R.