BLINKEN NAJAVIO VELIKU PODRŠKU PALESTINCIMA: "Ukupna pomoć SAD će se povećati na 1,2 milijarde dolara"

Shutterstock, AP Andrew Caballeroreynolds

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je danas dodatnih 135 miliona američke pomoći Palestincima, pozivajući na prekid vatre u Gazi.

"Danas mi najavljujemo dodatnih 135 miliona dolara humanitarne pomoći, za prečišćavanje vode, zdravstvenu negu za Palestince u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, kao i u regionu", najavio je Blinken u Kataru, navodeći da će se time ukupna pomoć SAD povećati na 1,2 milijarde dolara od 7. oktobra, kada je Hamas napao jug Izraela, preneo je Frans pres.

Blinken je posle razgovora u Dohi izjavio da procenjuje da će se pregovarači sastati u narednim danima da diskutuju o sporazumu o prekidu vatre kako bi se okončao rat Izraela u Gazi, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar je najavio pomoć Palestincima stojeći pored premijera Katara šeika Muhameda bin Abdulrahmana al Tanija i dodao da su razgovarali o opcijama kako da se smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara iskoristi da se zasad neuspeli pregovori pokrenu napred.

Katarski premijer je rekao da će njegova zemlja s Egiptom i SAD nastaviti nastojanja za postizanje prekida vatre u Gazi, oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

"Ovaj bolni period u regionu trebalo bi da se okonč", rekao je premijer Al Tani koji je takođe ministar spoljnih poslova.

On je rekao i da će se američki pregovarači sastati s izraelskim u Dohi kako bi se postigao preokret.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.