ZA BRAČNIM PAROM IZ SRBIJE KOJI JE KIDNAPOVAO DETE RASPISANA POTERNICA Uhapšeni i pomagači: Upozorenje aktivirano 2 puta, beba ima sve manje šanse da preživi

Javni tužilac Etik Mathais u Bobinju započeo je konferenciju o kidnapovanju bebe srpskog porekla

Police de Charleroi

Javni tužilac Etik Mathais u Bobinju, u departmanu Sena Sen Deni koji pripada regionu Pariza, gde su Kristina i Kevin, srpskog porekla, kidnapovali svog sina i za kojima policija i dalje traga, započeo je konferenciju na kojoj je rekao da im je prioritet broj 1 da pronađu bebu i da se uvere da je dobro.

Šta do sada znamo o slučaju kidnapovanja bebe u Francuskoj pročitajte u odvojenoj vesti.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog zdravstvnog stanja Santjaga, želimo da ga pronađemo i da se uverimo da li je dobro. To nam je prioritet broj jedan - rekao je tužilac na samom početku.

Bebi smanjen životni vek

Tužilac zatim podseća da je novorođenče rođeno 4. oktobra, otprilike osam nedelja ranije.

- To je veoma prerano, morao je da se greje u inkubatoru, da se prati i stalno bude pod nazdorom lekara. U nedostatku nege životni vek bebe se smanjuje - pojasnio je.

Roditelji, glavni osumnjičeni

Kako objašnjava tužilac, roditelji su u trenutku otmice i dalje imali roditeljsko pravo, međutim, kvalifikacija kidnapovanja može da se koristi protiv roditelja kada njihovo ponašanje predstavlja zloupotrebu roditeljskog ovlašćenja.

- Čim to urade, mogu biti optuženi da su kidnapovali sopstveno dete - pojašnja on.

Naime, roditelji su razumeli Santjagovu potrebu za medicinskom negom. Na dan otmice, imali su termin sa timom iz bolnice, ali su se plašili njihove odluke.

EPA 

Tri puta poslato upozorenje za otmicu

Tužilac navodi da je upozorenje za otmicu poslato u osam sati, a zatim dva puta obnovljeno do 17 sati.

- Prekinuto je, jer je istraga pokazala da su roditelji otišli u Belgiju. Značaj upozorenja se smanjuje u slučaju odlaska u inostranstvo - pojašnjava on.

Dete sakriveno u torbi

Tužilac je naveo da je dete bilo sakriveno u torbi tokom otmice.

- Automobil je pronađen, ali ne i roditelji - dodao je on.

Dve osobe puštene na slobodu
Govoreći o pet članova porodice Kristine i Kevina koji su uhapšeni zbog sumnje da su im pomogli, tužilac Mathais rekao je da su dve osobe puštene na slobodu nakon što je isteklo policijsko zadržavanje, dok će tri osobe koje su učestvovale u otmici biti izvedene pred istražnog sudiju.

- Tri osobe su maloletnik, muškarac i žena. Maloletnik je poznat policiji, punoletni muškarac je osuđivan tri puta, dok ženska osoba nikada nije osuđivana - pojasnio je on.

Debeli dosije roditelja

Tužilac je naveo da su roditelji mališana koji se sumnjiče za kidnapovanje ranije osuđivani.

- Kevin je osuđivan već četiri puta za krađu, a Kristina je osuđivana tri puta - pojasnio je on.

Biće raspisana evropska poternica

Tužilac je najavio da će biti raspisana evropska poternica.

- Svi putevi se razmatraju, svi putevi se analiziraju - objašnjava on.

Pobegli u Belgiju

Podsetimo, Santjago, prevremeno rođena beba nestala je iz porodilišta 21. oktobra, a za kidnapovanje se sumnjiče roditelji srpskog porekla. Navodno, oni su bebu spakovali u crnu torbu za kupovinu i snimila ih je nadzorna kamera. Oni su tada ušli u automobil u kojem su ih čekali pomagači. U sredu, 23. oktobra, belgijska policija saopštila je da su pronašli automobil Kristine i Kevina u Šarloi, opštini koja se nalazi u blizini granice Francuske i Belgije. Nakon što je pronađen automobil, Kristina i Kevin su snimljeni kamerama za video nadzor u hotelu u gradu Monsi. Kako pišu francuski mediji, Kevin i Kristina su od ranije poznati policiji. Inače, u utorak, 22. oktobra, u Livri Gargan uhapšeno je pet osoba starosti od 16 do 29 godina. Kako piše "BFMTV", oni su članovi porodice osumnjičenih roditelja i srpskog su porekla. "Najmanje dvoje od pet osoba je osumnjičena da je putovala Belgiju sa roditeljima bebe", navodi "BFMTV".

Kurir.rs/Blic

 Bonus video: 

This browser does not support the video element.

01:12
OTAC I SIN POZNAVALI NEMCA KOJEG SU KIDNAPOVALI? Marković obelodanio: Nije očekivao da će ga gepekovati ljudi iz istog miljea  Izvor: Kurir televizija