"SRBIJA PO PRVI PUT DOLAZI SA INVESTICIONIM KREDITNIM REJTINGOM" Ministar Mali iz Vašingtona: Očekujemo da do kraja godine dobijemo rejting od sve tri agencije

Ministarstvo finansija Republike Srbije

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali započeo je dvodnevnu radnu posetu Vašingtonu, prilikom čega se sastao sa predstavnicima kreditne agencije Mudis i tako započeo sastanke u okviru učešća na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke.

Kako je istakao ministar Mali, sastao se sa predstanvicima tri međunarodne rejting agencije "Standard and Poor's", "Moody'", i "Fitch Ratings". 

- Najpre, veoma je važno da smo danas ovde i da poredstavljamo Srbiju. Godišnja sednica MMF-a i Svetske banke je najveći događaj u svetu kada su finansijske institucije u pitanju - istakao je Siniša Mali.

Ministarstvo finansija Republike Srbije 

Kako je dodao, ceo svet je ovde, ali je ovo prvi put da Srbija dolazi sa investicionim rejtingom.

- Ceo svet je ovde, kao i svi koji nešto znače u finansijama su ovde i dobro je da pokažemo šta je Srbija do sada uradila. Ovo je prvi put u istoriji da mi dolazimo kao zemlja sa investicionim kreditnim rejtingom - kaže ministar finansija.

- Mi više nismo zemlja koja je u razvoju, sada smo zemlja koja je dobila taj investicioni kreditni rejting. Naravno, mi ni sa time nismo zadovoljni, imao sam sastanke sa sve 3 najveće kreditne rejting agencije u svetu. Jedna od njih, SMP, već nam je dala investicioni kreditni rejting, ostaju još Moody's i Fitch - objašnjava Siniša Mali.

"Srbija je na dobrom putu!"

On dodaje da je na sastancima predstavio Srbiju kao drugu najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, da nam je rekordno niska nezaposlenost a rekordno visoka zaposlenost, da se otvaraju u Srbiji fabrike, imamo rekordne strane direktne investicije, čak 12 posto veće nego prethodne godine, a prošle godine sa 4,5 milijardi evra je bila rekordna. Deficit nam je u kontroli i javni dug u odnosu na BDP 46,5 odsto, podvukao je Siniša Mali i podsetio da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva juče rekla da se svet suočava sa globalnom krizom, da su stope rasta niže, a da udeo javnog duga u BDP-u u najvećem broju zemalja sveta raste. 

- To je sve suprotno od onoga što se dešava u Srbiji. Imamo pozitivne stope rasta, daleko iznad proseka EU, s druge strane očuvali smo makroekonomsku stabilnost, i kažem, udeo javnog duga u BDP je daleko manji od proseka Evrozone. Sve to nam daje nadu da ćemo pre početka naredne godine da ćemo dobiti kreditni rejting bar od jedne od te dve kreditne agencije, a do kraja sledeće da bude potvrđeno od sve tri. Dakle, Srbija je na dobrom putu - kaže Siniša Mali.

Što se tiče sastanka sa delegacijom "Bank of America", Siniša Mali je rekao da je "BOA jedna od najvažnijih finansijskih institucija na svetu". Istakao je da je važna vest i što ćemo sklopiti novi aranžman sa MMF-om "Instrument za koordinaciju politika" od decembra 2024. godine, što, kaže, pokazuje našu dalju posvećenost reformama. 

Ministarstvo finansija Republike Srbije 

U Vašingtonu je ministar predstavio i program “Skok u budućnost - Srbija 2027”i “Expo 2027”.

- Imamo jasne ciljeve. Nama će prosečna plata sledeće godine biti preko 1.000. evra, to je obećanje koje smo dali 2019. godine. Imaćemo prosečnu platu 1.400 evra 2027. godine, to je obećanje koje smo dali kroz plan Srbija 2027. Da ispunjavamo obećanja, to vide i investitori, a vide i građani Srbije, ovo je slika jedne drugačije i uspešne Srbije. Ponosni smo na naše makroekonomske pokazatelje. Dobrim rezultatima će dodatno doprineti sprovođenje Expo projekta, ali i svi drugi projekti koji su deo programa “Skok u budućnost - Srbija 2027” - zaključio je Mali.

Mali će se sastati i sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem, potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani i direktorom Evropskog odeljenja u MMF-u Alfredom Kamerom. Tokom boravka u Vašingtonu, ministar će prisustvovati i sastanku Konstituence, a sutra će se obratiti na investitorskom sastanku, gde će predstaviti potencijale Srbije za ulaganja. Godišnji sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 21. oktobra i trajaće do subote, 26. oktobra.

Kurir.rs/M.S.