MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA FRANCUSKE: Libanu obećana pomoć od milijardu dolara

AP/Alain Jocard

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Noel Baro izjavio je da je na konferenciji za Liban, održanoj u Parizu,obećano milijardu dolara humanitarne pomoći i vojne podrške nakon što je u ratu između Hezbolaha i Izraela poginulo više od 2.500 ljudi a raseljeno preko milion.

"Mi smo kolektivno sakupili 800 miliona dolara humanitarne pomoći i 200 miliona za bezbednosne snage, to je oko milijardu", rekao je Baro na kraju konferencije koja je okupila predstavnike više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija. On je dodao da su SAD obećale da će obezbediti oko 300 miliona dolara.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je pozvao učesnike da daju "veliku pomoć" da podrže Liban, a njegova zemlja je obećala sto miliona.

UN su ranije procenile da bi za hitne humanitarne potrebe Libanu trebalo 426 miliona dolara.

EPA Benoit Tessier Pool  Emanuel Makron

Nemačka je obećala 96 miliona evra za humanitarnu pomoć i Libanu i susednoj Siriji koja je takođe duboko pogođena eskalacijom nasilja na Bliskom istoku. Italija je ove nedelje najavila dodatnih 10 miliona evra pomoći Libanu.

Eksperti upozoravaju da bi isporuka pomoći mogla biti izazov zbog rastuće zavisnosti Libana od novca u gotovini, nedostatka transaprentnosti i rizika od korupcije.

Konferencija u Parizu je takođe imala za cilj da se obezbedi međunarodna podrška jačanju libanskih snaga kako bi se razmestile na jugu zemlje u okviru potencijalnog sporazuma o kraju rata.

Na osnovu takvog sporazumma Hezbolah bi mogao povući svoje snage sa granice s Izraelom.

Makron je rekao da ta podrška uključuje pomoć u zdravstvenoj brizi, gorivu, opremi, ali takođe podršci planu da se regrutuje najmanje 6.000 dodatnih vojnika i omogući razmeštanje još najmanje 8.000 vojnika na jugu Zemlja u kojoj Hezbolah deluje kao država u državi nema predsednika već dve godine, a političke partije nisu u stanju da se dogovore o novom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u unapred snimljenoj video poruci pozvao libanske lidere na odlučnu akciju da osiguraju odgovarajuće funkcionisanje državnih institucija kako bi se odgovorilo na hitne političke i bezbednosne izazove zemlje.

"Agresija Izraela je ne samo izazvala ogromne ljudske patnje i gubitak života već je takođe nanela ozbiljnu štetu infrastrukturi zemlje, ekonomiji i društvu", rekao je privremeni premijer Libana Nadžib Mikati.

Kurir.rs/Beta