"EU JE SVOJU VALUTU DOBILA NAKON 40 GODINA" Šta je budućnost BRIKS-a? "Postoje dve tendencije u tom pokretu"

"Viza i Mastercard kartice se vraćaju u Rusiju zbog sopstvenog gubitka"

Kurir Televizija

Puni entuzijazma, lideri BRIKSA usvojili su Kazanjsku dekleraciju s ključnom porukom: „U toku je stvaranje multipolarnog sveta”. U nadi da će formirati novi svetski poredak ova organizacija je iznela vrlo ambiciozne planove da bude protivteža Americi i da teži ka stvaranju zasebne valute koja bi smanjila uticaj dolara.

Na pitanja da li je to stvarno moguće, ćemu se nadaju lideri zemalja članica ako se na sajtu samita BRIKS-a posetiocima poručuje “da ponesu novac jer Masterkard i Viza kartice ne funkcionišu u Rusiji", za Kurir televiziju odgovorili su Boško Jakšić, novinar, Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, kao i Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika Srpske Radikalne stranke.

Kurir Televizija 

- Kada je BRIKS stvoren, tadašnje zemlje osnivači, Brazil, Rusija, Indija i Kina bii su okupljeni na projektima investicione i trgovinske saradnje, a sledeće godine se pridružila i Južna Afrika - počeo je Jakšić, pa dodao:

- Sada kada je grupa proširena, shvatamo da postoje dve tendencije, politizovana, koju predvode Rusija i Kina sa namerom da se promeni svetski poredak i ukine se hegemonija Amerike i dolara. Sa druge strane, Brazil i Indija nisu skloni politizaciji, ni borbi protiv navedenog.

Vuletić je prvo istakao da je najveća ambicija Putina da od ove organizacije pravi politički blok naspram NATO bloka, u čemu kako kaže Vuletić, nije uspeo:

- Kina nije zainteresovana za pravljenje političkog bloka. Putinu je ovo bilo potrebno pre svega zbog rata sa Ukrajinom, a zatim i stanja njegovog naroda zbog napada na Ukrajinu. 

Kurir Televizija 

 - Ako ima toliko lidera koji su došli na maratonske i bilateralne razgovore sa Putinom, to je potvrda da Rusija nije u izolaciji i da je pokazala da ima svoje prijatelje i partnere - izneo je svoje mišljenje Jakšić.

Šešelj je rekao da će Rusija od sledeće godine moći da koristi kartice, a onda je i rekao:

- Oni su razvili svoju karticu Mir koja je funkcionalna u nekim državama, ali Visa i Mastercard će se vratiti u Rusiju prvenstveno zbog svojih gubitaka. U Rusiji je nemoguće platiti bilo šta u evrima ili dolarima. Što se tiče izolacije, možemo reći da je Putina izolovao svet samo ako smatramo samo Zapad svetom.

This browser does not support the video element.

02:10
Šešelj: Oni ukidaju sankcije Rusiji iz sopstvenog gubitka Izvor: Kurir televizija

Šešelj je rekao i da ne veruje da postoji zajednička ideologija BRIKS-a, već da im je zajedničko što su svi zajedno protiv američkog imperializma, i dodao:

- Rečeno je da članstvo NATO paktu nije prepreka u članstvu BRIKS-u. Oni se i uzdržavaju od mešanja u unutrašnje stvari ostalih država. Ne može neko da dođe sa strane i kaže šta je sloboda, šta je pravedno i šta nije, to se izvodi u totalitarizam. Iran živi kako iranski narod želi da živi. 

On je rekao i da ne možemo reći da je BRIKS beznačajan, jer sama činjenica da je ovoliko pažnje u domaćim medijima posvećeno njemu dokazuje suprotno, i dodao:

- Prerano je reći da li će biti zajedničke valute. Evropska unija je svoju valutu dobila nakon 40 godina od prvobitne integracije. Ukoliko dođe do valute BRIKS-a, verujem da će do nje doći mnogo brže. Kada je Evropska unija nastala ko bi mogao da pretpostavi da će ona jednog dana biti ono što je danas? Ne možemo proricati sudbinu.

Kurir Televizija 

- Putin nije dobio podršku koju je očekivao i sigurno je razočaran. Pre svega podršku nije dobio od predsednika Kine, koji je bio veoma uzdržan. On je zajedno sa predsednikom Brazila predložio jedan mirovni predlog, koji Putinu nije u planu - kaže Jakšić.

On je rekao i da Putin može da se pohvali da je okupio toliki broj ljudi, ali da nije uspeo u glavnoj nameri koja je vezana za rat u Ukrajini, pa je objasnio i da je finansijska dimenzija u ovoj priči veoma bitna.

- BRIKS nema ni finansijske potencijale ni dovoljno jedinstva da bi delegetimisali dolar - rekao je Jakšić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

01:52
"DA LI ĆE PREDSEDNIK SRBIJE PRISUSTVOVATI NA SAMITU BRIKSA ZAVISI OD VIŠE FAKTORA!" Analitičar: Jedna okolnost bi bila otežavajuća Izvor: kurir televizija