OVO JE SLEDEĆI RUSKI CILJ: Ako padne grad sledi KATASTROFA! Prekida se glavna linija snabdevanje ukrajinskih trupa u Donjecku!

Veći deo Pokrovska nema struju, a u nekim naseljima nema ni interneta. Sa malo novca ili mogućnosti da ponovo počnu svoj život negde drugde, mnogi stanovnici veruju da nemaju gde da odu.

Printskrin Twitter

Ruska vojska nastavila je napredak u nekoliko sektora fronta u Ukrajini, a formirana su najmanje tri "džepa" u kojima su ukrajinske jedinice okružene sa tri strane i preti im opkoljavanje ili "kotao", kako to nazivaju obe strane u ratu.

Najkritičnija situacija je u gradu Selidovo, jugoistočno od Pokrovska, gde su se ruski vojnici već probili u centar i istakli zastavu na višespratnici. Prema nekim ruskim izvorima, odbrana Selidova je probijena i Ukrajinci su se skoro potpuno povukli, dok Rusi kontrolišu oko 95 odsto grada.

Na osnovu geolociranih snimaka, podataka projekata za mapiranje Deep State (ukrajinski) i Suriyak Maps (neutralni) i izveštaja ukrajinskih vojnika, veliki broj ruskih pešadinaca se probio u centar i zauzeo nekoliko stambenih zgrada, koje su bile glavna utvrđena pozicija.

Printskrin Twitter  Selidovo

"Neprijatelj je ostvario uspeh u centru, već je zauzeo nekoliko visokih zgrada. Posmatrajući snimke bitaka i stanje gradskih zgrada, sa tugom želim da kažem da bitka za Selidovo donekle podseća na bitku za Novogrodovku", napisao je na Telegramu oficir "Aleks", koji često izveštava o zbivanjima sa fronta, prenosi Strana.ua.

Novogrodovka je obližnji grad koji je pao uz jako malo borbe, o čemu svedoči većina očuvanih zgrada. Trenutno se vode teške borbe oko ogromnog jalovište kraj tog grada. Ta veštačka uzvišenja su jako važne taktičke pozicije i ima ih širom Donjecke oblasti, poznate po velikom broju rudnika. Okolina Pokrovska je posebno puna jalovišta i tu se nalaze rudnici koksa, koji se koristi za izradu čelika, zbog čega je ovaj grad jedan od najvažnijih industrijskih centara u Ukrajini.

Napad na Selidovo izveden je po sličnom receptu, uz opkoljavanje sa tri strane, kao nedavno u Ugledaru, na jugu Donjecke oblasti. Na jugu su se ruske trupe probile duboko do obližnjeg sela Višnjevo, gde su manje grupe sabotera presekle logistiku. Na severu su vođene teško borbe oko još jednog jalovišta i rudnika, čiji je pad otvorio vrata za prodor u grad. Linije za snabdevanje za to vreme neprestano ciljaju rojevi dronova kamikaza, a Ukrajinci samo kroz uski prolaz mogu da ulaze i izlaze iz grada.

Južno od Selidova, ruski vojnici su okačili zastavu u selu Ismajlovo, čime se suzio još jedan "džep" opkoljen sa tri strane, koji čine dve spojene varoši Hirnik (Gornjak) i Kurahovka i selo Vovčenka. Pošto je put na jug i grad Kurahovo praktično odsečen ili blokiran velikim akumulacionim jezerom, a na severu se vode borbe u selu Novoselidovka, odmah pored Ismajlovke, ukrajinske trupe su i ovde okružene sa tri strane i preti im formiranje "kotla", uz jedini put za evakuaciju prema zapadu.

Pored toga, Deep State prikazuje proboj ruske vojske zapadno od Cukurina, mesta između Selidova i Ismajlovke, kao i u sam Hirnik. Portal Strana.ua prenosi da se prema pojedinim izvorima iz ukrajinske vojske u centru te varoši već vode borbe, a Suriyak Maps pokazuje da je severni deo, koji se nadovezuje na Ismajlovku, već pod ruskom kontrolom.

Printskrin Twitter 

Još jedan kritičan džep za ukrajinsku vojsku formiran je u Harkovskoj oblasti, u pravcu Kupjanska, između Sinkovke na severu i Kruhljakivke na jugu. Tu reka Oskol preseca ukrajinsku logistiku, pa je sve istočno od nje u opasnosti sličnog scenarija, koji već vidimo u Donjeckoj oblasti, mada situacija nije tako kritična.

Problem za Ukrajince je nastao posle serije bezuspešnih napada Rusa prema Oskolu, kada je konačno palo selo Peščane, a ruska vojska napredovala dalje na zapad, skoro do samog mosta između Kruhljakivke i Senkove, čime je praktično odsekla kupjanski deo fronta od ukrajinskih položaja na jugu.

Printskrin 

Odatle preti da napreduje severno ka Kupjansku, a sa severa južno ka selu Petropavlovka, koje je već pod teškim bombardovanjem.

Građani Pokrovska slušaju tutnjavu raketa i spremaju se za borbe u gradu

U samom gradu Pokrovsku se meštani već pripremaju za mogućnost borbi na ulicama, piše britanski The Telegraph. Pre rata, grad je imao 80.000 stanovnika, a Pokrovsk je čvorište mnogih železničkih i drumskih saobraćajnica prema celom Donbasu.

Malo je građana je ostalo, a ulice su uglavnom puste, osim nekoliko starijih ljudi koji šetaju ili voze bicikle i ukrajinskih vojnika koji prolaze.

Rakete koje dolaze i odlaze, kao i obična artiljerija neprestano tutnje, navodi britanski list. Ako bi Rusija osvojila grad presekla bi glavnu liniju snabdevanja ukrajinskih trupa u regionu.

Veći deo Pokrovska nema struju, a u nekim naseljima nema ni interneta. Sa malo novca ili mogućnosti da ponovo počnu svoj život negde drugde, mnogi stanovnici veruju da nemaju gde da odu.

Kurir.rs/Ukrajinska pravda/The Telegraph/Agencije/Preneo: P. P. 

Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:11
"RUSIMA NA METI 14 ELITINIH UKRAJINSKIH BRIGADA!" General u penziji: Ako ih neutrališu sledi VELIKI prodor, a zima im je SAVEZNIK Izvor: kurir televizija