PUTIN DOBIO TAJNI MIROVNI PREDLOG IZ KIJEVA! Sutradan usledio ŠOK: Zelenski rekao da ne namerava da s Rusima vodi bilo kakve pregovore

Spremni smo da razmotrimo sve opcije mirovnih sporazuma na osnovu realne situacije na terenu. Ni za šta drugo nismo spremni, poručio je Putin.

Dan Kitwood Pool via AP, AP Mikhail Metzel, AP/Shutterstock

Predstavnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pre nekoliko dana je predložio da se razmotre nove ideje o Ukrajini, ali je Kijev odustao, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na pres-konferenciji nakon samita BRIKS-a u Kazanju.

Putin je rekao da je predstavnik Turske na septembarskom zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku dobio iz Kijeva izvestan predlog za Rusiju. On je ovu informaciju preneo Kremlju.

- Nedavno je ponovo turska strana, odnosno pomoćnik predsednika Turske Erdogana pozvao direktno iz Njujorka i rekao da postoje novi predlozi za pregovore i mole da se razmotre. Ja sam pristao. Rekao sam – dobro, mi se slažemo. Sutradan je šef kijevskog režima odjednom rekao da ne namerava da vodi sa nama bilo kakve pregovore. Mi smo rekli Turcima: ljudi, hvala vam na vašem učešću, ali prvo to rešite sa vašim klijentima – da li žele ili ne žele. Neka to otvoreno kažu - rekao je ruski predsednik.

U Ankari su slegli ramenima i objasnili da su Ukrajinci „teški partneri“, dodao je Putin, ali nije otkrio šta je Kijev predlagao.

EPA Maxim Shipenkov 

Ponašanje ukrajinskog rukovodstva je veoma iracionalno - vlasti Kijeva ne rade u interesu svog naroda, naglasio je ruski predsednik.

Lopta na strani Kijeva

Rusija je spremna da razmotri svaku opciju mirnog rešenja krize u Ukrajini u skladu sa realnom situacijom na terenu, rekao je Putin.

.- Spremni smo da razmotrimo sve opcije mirovnih sporazuma na osnovu realne situacije na terenu. Ni za šta drugo nismo spremni - poručio je predsednik.

Što se tiče pregovora „lopta je na strani Kijeva“, naglasio je on.

Šefovi kijevskog režima ne žele pregovore jer bi morali da ukinu ratno stanje i održe izbore, a u Ukrajini verovatno nisu spremni za to.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.