OD POČETKA GODINE U SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA POGINULO 412 OSOBA Belencan: Treba da menjamo stav pojedinca o životu

Kurir Televizija

Od početka ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 412 osoba, a povređeno je više od 14.700, izjavio je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

On je za Insajder rekao da je najdominantniji faktor bezbednosti saobraća čovek jer "on je taj koji je doneo odluku da prekorači brzinu, on je doneo odluku da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, pod dejstvom alkohola, da upravlja u vreme zabrane".

Navodeći zvaničnu statistiku za 2024. godinu o 412 poginulih i više od 14.700 povređenih, Belencan je kao ključi problem naglasio da se promene stavovi ljudi.

"Često se govori o tome da treba da menjamo svest ljudi. Ja sam ipak pristalica da treba da menjamo stav pojedinca o životu. Život je nekako najjeftiniji u saobraćaju. I to učesnici u saobraćaju ili ne razumeju ili tek razumeju kada im se desi najgore - a to je da ostanu trajni invalidi ili da im neko najmiliji pogine. Zatim, brzina. Ko odlučuje da prekorači tu brzinu? Upravo čovek“, naglasio je Belencan.

Belencan smatra da nije rešenje samo pooštriti kaznenu politiku i kontrolu policije, jer to daje samo kratkoročne rezultate, sugerišući da "pojedinci i porodica moraju više da se uključuje u bezbednost saobraćaja".

On je naveo primer maloletnika koji tokom noć automobilom BMW, u vreme kada mu nije dozvoljeno, izazove saobraćajnu nesreću, prekorači brzinu i izgubi kontrolu.

"Ko je najodgovorniji? Onaj ko mu je dao taj auto“, naglasiko je Belencan.

Kurir.rs/Fonet/Insajder