STRAŠNO SVEDOČENJE LEKARA: Svet više ne smatra stanovnike Gaze ljudskim bićima

Potpredsednik organizacije za pomoć Lekari sveta pozdravio mobilizaciju pomoći za Liban, ali je izrazio žaljenje zbog nedostatka konkretnih napora da se izvrši pritisak na zaraćene strane da obustave borbu u Libanu i Gazi.

EPA/HAITHAM IMAD

Žan Fransoa Korti potpredsednik organizacije za pomoć Lekari sveta, upozorio je da Gaza umire i pozvao na hitnu obustavu neprijateljstava.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji za Liban u Parizu, Korti je pozdravio mobilizaciju pomoći za Liban, ali je izrazio žaljenje zbog nedostatka konkretnih napora da se izvrši pritisak na zaraćene strane da obustave borbu u Libanu i Gazi.

„Nije bilo pomena nikakvog potencijalnog ograničenja strana umešanih u sukob, posebno izraelske vlade“, rekao je on.

EPA/HAITHAM IMAD 

„Ja sam ih takođe podsetio da dok se mi mobilišemo za Liban Gaza umire danas. Hiljade ljudi se eliminiše na severu Gaze i čini se da međunarodna zajednica više ne smatra stanovnike Gaze našim bližnjim ljudskim bićima“, dodao je potpredsednik humanitarne organizacije čije je sedište u Parizu.

On je to rekao na dan kada je u izraelskom udaru iz vazduha na školu u kojoj su se sklonili raseljeni Palestinci poginulo najmanje 17 ljudi, uglavnom žena i dece, a 42 je ranjeno u izbegličkom logoru Nuseirat.

Izraelska vojska je rekla da je ciljala ekstremiste Hamasa u školi, ali nije pružila dokaze.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.