Da li znate šta je "ružičasti kokain" koji je pronađen u telu Lijama Pejna? Hemičar otkriva detaljan sastav smrtonosnog koktela: Malo njih preživi

Shutterstock/Kurir televizija

U krvi planetarno poznatog pevača Lijama Pejna nedavno je pronađen ružičasti kokain, smrtonosna mešavina koja u poslednje vreme odnosi sve više života. Ova droga, sintetičkog porekla i specifičnog sastava, brzo je stekla reputaciju „smrtonosnog koktela“.

Na tu temu, u jutarnjem programu razgovarali smo sa Mladenom Nikolićem, hemičarem i bivšim republičkim inspektorom za kontrolu psihoaktivnih supstanci, koji je objasnio kako ovaj „kokain“ utiče na organizam i zašto ga nazivaju „ruskim ruletom“.

"Ružičasti kokain“ nije standardizovan proizvod, već opasna mešavina različitih supstanci - često ketamina, kristalnog meta, pa čak i fentanila, upozorava Nikolić.

- To je jedna od mnogih mešavina droga. Nažalost, koliko para - toliko muzike. Originalna droga poznata kao "2C" odnosno "tusi" potiče još iz 50-ih godina prošlog veka. Međutim, ono što se danas prodaje pod tim nazivom nije originalna supstanca, već su to mešavine. Na primer, uzima se ketamin, kristalni met, zavisno šta je dostupno, i doda se boja za kolače sa ukusom jagode. Otuda potiče ta roze boja, koja privlači korisnike - rekao je Nikolić i dodao: 

Kurir Televizija 

- U Americi se koriste kvalitetnije supstance, i ta droga košta oko stotinu dolara. Nažalost, kod nas se klinci zavaraju misleći da uzimaju "2C" samo zato što droga miriše na jagode i ima roze boju, dok u stvarnosti sadrži veoma opasne supstance. Ponekad se dodaje čak i fentanil, o kojem smo već pričali, a koji u Americi odnosi živote - skoro 100.000 mladih godišnje umire od predoziranja. Ova droga, poznata kao "pink kokain," često sadrži mešavinu supstanci koje deluju različito - poput ketamina koji vas umiruje i kristalnog meta koji deluje stimulativno.

This browser does not support the video element.

02:58
Ružičasti kokain: Smrtonosna mešavina koja se pojavila na tržištu i preti mladima Izvor: Kurir televizija

Nikolić je potom otkrio zašto se ova droga zove ruski rulet. 

- Ova droga je ruski rulet jer se nikada ne zna tačan sastav supstanci. Da postoji tačno određeni procenat svake supstance, korisnici bi znali šta uzimaju. Ali ovde, bukvalno, koriste šta nađu - puder u prahu, otrov za miševe, ketamin, brufen - sve to pomešaju i dodaju malo fentanila. Fentanil je 100 puta jači od heroina i izuzetno je opasan; mala količina može izazvati snažan i, nažalost, često smrtonosan efekat. Prošle godine, ljudi misle da su ovakvi slučajevi daleko od nas, ali u Hrvatskoj je, na primer, 339 osoba umrlo zbog narkotika - istakao je. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

05:06
DROGA "KROKODIL" IZJEDA MESO! Stručnjaci upozoravaju: Ovo je jedina stvar opasnija od droge, kokain seku izlomljenim staklom! Izvor: Kurir televizija