UKRAJINCI I OPOZICIONARI POBESNELI! Putin se sastao sa generalnim sekretarom UN! "Rukovao se sa ubicom"

Sastali se Antonio Gutereš i Vladimir Putin

AP Alexander Nemenov

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da njegova invazija na Ukrajinu krši povelju UN i međunarodno pravo, navodi se u saopštenju UN posle njihovog sastanka na samitu BRIKS-a u Kazanju u Rusiji.

U saopštenju se navodi da je Gutereš ponovio svoj stav o ruskoj invaziji tokom sastanka s Putinom, prvi njihov od aprila 2022. godine, preneo je Radio "Free Europe" .

Šef UN, čija poseta Rusiji, dok snage te zemlje nastavljaju napade na ukrajinske gradove i infrastrukturu, fotografisan je kako se rukuje s Putinom uoči njihovog razgovora.

Gutereš je prethodno u govoru delegatima samita održanom pred Putinom pozvao na "pravedan mir“ u Ukrajini.

- Potreban nam je mir u Ukrajini. Pravedan mir u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim pravom i rezolucijom Generalne skupštine UN - rekao je Gutereš, čije je prisustvo na samitu izazvalo ljutu reakciju Kijeva.

"Generalni sekretar UN je odbio poziv Ukrajine na prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova 22. oktobra. "On je, međutim, prihvatio poziv ratnog zločinca Putina da dođe u Kazanj. To je pogrešan izbor koji ne doprinosi miru, samo šteti ugledu UN".

Ruska opozicionarka Julija Navalnaja takođe je kritikovala Gutereša zbog susreta sa Putinom, nazivajući šefa Kremlja "ubicom".

"Treća je godina rata, a generalni sekretar UN se rukovao sa ubicom", poručila je Navalnaja na mreži "X," postavljajući fotografiju Putina kako pozdravlja Gutereša.

Ona je okrivila Putina za smrt njenog supruga, opozicionog političara i otvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, u ruskom zatvoru u februaru.

Trodnevnom samitu u gradu Kazanju prisustvovali su i predstavnici ostalih zemalja BRIKS-a - Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike. Sastanku su prisustvovali i lideri ili predstavnici 36 zemalja, uključujući Iran i Tursku.

Rusija je samit predstavlja kao prikazivanje snage među najznačajnijim zemljama u razvoju koje su i dalje spremne da se sastanu s Putinom uprkos zapadnim sankcijama i naporima da izoluje Moskvu kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu.

(Kurir-rs/Radio Free Europe)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

00:39
BRNABIĆ: Gutereš rekao da za UN Kosovo nije država Izvor: Kurir televiizija