ŠOK OTKRIĆE UZBUNILO BELU KUĆU! Ilon Mask i Putin se redovno čuju, ruski lider mu tražio JEDNU USLUGU - Ne pričaju samo o geopolitici, već i o LIČNIM STVARIMA

Shutterstock, AP/Matt Rourke, EPA/Maxim Shemetov

Američki milijarder Ilon Masku redovnom je kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od kraja 2022. godine, objavio je danas Volstrit Džurnal.

Kako prenosi američki list, njih dvojica razgovaraju o ličnim stvarima, poslovnim temama i geopolitičkim tenzijama.

Da su razgovori redovni potvrdilo je nekoliko sadašnjih i bivših zvaničnika iz SAD, Evrope i Rusije, navodi WSJ.

U članku, koji citira dva izvora, navodi se da je Putin u jednom trenutku zamolio Maska da se uzdrži od aktiviranja satelitske internet usluge Starlink na Tajvanu kao uslugu kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Mask je ove godine postao glavni pristalica kampanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i mogao bi da igra ulogu u budućoj Trampovoj administraciji ako republikanski kandidat bude ponovo izabran.

Iako su SAD i njihovi saveznici poslednjih godina radili na izolaciji Putina, Maskov dijalog sa ruskim liderom mogao bi da signalizira moguće ponovno angažovanje Trampa u pregovorima o kritičnim pitanjima, kao što je rat u Ukrajini, navodi američki list.

Volstrit džornal navodi da takvi kontakti u administraciji Džoa Bajdena izazivaju zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Vlasnik SpaceX-a je takođe uspostavio jake poslovne veze sa američkom vojskom i obaveštajnim agencijama, dajući mu uvid u neke od najosetljivijih tajni američkog svemirskog programa.

Čini se da su Maskovi kontakti sa Kremljom strogo čuvana tajna unutar vlade, a nekoliko zvaničnika Bele kuće je reklo da nisu znali za njih. Mask nije odgovorio na zahteve za komentar.

(Kurir.rs/WSJ/Index/Preneo: Đ. M.)