Čarls i Kamila popili opojno piće, pa uživali u plesu obnaženih muškaraca: Kraljevski par posetio pleme, a njihova reakcija obilazi svet

Tokom svoje prve zvanične posete Samoi, kralj Čarls III prisustvovao je tradicionalnoj ceremoniji u kojoj je, kao deo lokalnih običaja, pio napitak poznat kao "ava", napravljen od korena biljke kava.

Toby Melville/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kralj Čarls i kraljica supruga Kamila trenutno su na kraljevskoj turneji po Australiji, a nedavno su sa starosedeoscima. Bili su občeni u tradicionalnu nošnju, a posmatrali su ih domoroci.

 Ceremonija koja je održana u "Nacionalnom univerzitetu" Samoe, bila je prigodno dekorisana elementima polinežanske kulture.

 Ava je blago narkotični napitak napravljen od korena biljke kava i igra važnu ulogu u pacifičkim društvima, a često se koristi u ceremonijalnim prilikama.

Kava je prvo nošena po šatoru kako bi bila pripremljena, a tradicionalno su je pripremile članice plemena, uključujući ćerku lokalnog poglavice.

 Nakon što je napitak pripremljen i filtriran kroz sito od osušene kore drveta, kralju je predstavljen u čaši napravljenoj od polovine kokosovog oraha. Pre nego što je podigao čašu i otpijeo prvi gutljaj, kralj je izgovorio:

– Neka Bog blagoslovi ovu avu.

Kralj Čarls je tokom ove ceremonije pokazao izuzetno poštovanje prema lokalnim običajima. Nosio je posebno izrađeno odelo po uzoru na tradicionalni samoanski stil, što je dodatno osnažilo simboliku i poštovanje prema kulturi ovog naroda.

U znak časti, kralj je dobio titulu "Tui Taumeasina", što znači "visoki poglavica". Ovo je veliki znak poštovanja, a ceremonija ga je simbolično povezala sa narodom i zemljom Samoe.

Tokom posete, kralj i kraljica su primili brojne darove od lokalnog stanovništva, uključujući pletene prostirke, vence od osušenih plodova pandana i pečenu svinju.

Na kraju ceremonije, kralj je, u skladu sa običajima, sipao nekoliko kapi napitka na zemlju kao žrtvu bogovima, pre nego što je popio iz kokosove čaše. Ovaj gest simbolizuje jedinstvo sa prirodom i lokalnim duhovnim verovanjima.

Njih dvoje su uživali i u specijalnom programu koje je pleme spremilo za njih. Reč je o tradicionalnom pristupu gostima, a u njihovu čast je organizovan i ples muškaraca, koji su bili poprilično oskudno odeveni.

Jedno je sigurno, par se zabavio, a njihova reakcija na ovakvav vid gostoprimstva je oduševila ceo svet.

Šta je "ava" i koja dejstva ima?

Ava se stotinama godina koristila kao ceremonijalno piće na pacifičkim ostrvima. Neki ljudi kažu da su njegovi efekti slični alkoholu.

Koreni se žvaću ili melju u kašu i dodaju u hladnu vodu. Dobijeni gusti napitak, koji se poredi sa društvenim ekvivalentom vina u Francuskoj, nudi se gostima i uglednicima koji posećuju pacifička ostrva.

Pored svoje ceremonijalne upotrebe, kava je najpoznatija po svojim opuštajućim kvalitetima.

Kava se kaže da podiže raspoloženje, blagostanje i zadovoljstvo i stvara osećaj opuštenosti. Nekoliko studija je otkrilo da kava može biti korisna u lečenju anksioznosti, nesanice i srodnih nervnih poremećaja, kako piše Mount Sinai platforma.

(Kurir.rs/Glossy/I.M.)