Retki originalni rukopis "Malog princa" na aukciji: Vrednost se procenjuje na više od milion dolara

Dragocenost sveske književnosti biće prodata za basnoslovnu količinu novca.

Profimedia

Specijalizovana londonska knjižara Piter Harington nudi na prodaju originalni rukopis čuvene dečje knjige "Mali princ" autora Antoana de Sent-Egziperija, koji sadrži autorove ručno ispisane korekcije i izmene.

Ovaj dragoceni primerak, zajedno sa Egziperijevim pasošem izdatim od strane francuskog Ministarstva kulture, biće ponuđen na aukciji u Abu Dabiju u novembru, a početna cena iznosi najmanje 1.25 miliona dolara.

Rukopis, osim ispravki, sadrži i brojne crteže autora, kao i njegovu poznatu rečenicu: "Čovek samo srcem dobro vidi. Suština je očima nevidljiva." Zanimljivo je da verzija koja će biti ponuđena na aukciji sadrži delove koji su kasnije izbačeni iz konačnog izdanja knjige. Knjižara je ove godine otkupila rukopis za nepoznatu sumu.

William EDWARDS / AFP / Profimedia 

Sami Džej, predstavnik knjižare Piter Harington, otkriva da je u pitanju jedan od tri poznata primerka ovog rukopisa, dok je jedan u vlasništvu Nacionalne biblioteke Francuske. "Za razliku od druga dva koja su poklonjena prijateljima, ovaj je Egziperi zadržao kao svoju radnu verziju, što ga čini posebnim", ističe Džej.

Na tržištu retkih knjiga, rukopis ovog značaja je prava retkost. "Obično ne nailazite na dela ovog kalibra," dodao je Džej, upoređujući ga sa rukopisom romana "Na putu" Džeka Keruaka, koji je prodat za 2,4 miliona dolara 2001. godine. "Tržište retkih i starih knjiga je drugačije jer retko dostižu milionske sume".

William EDWARDS / AFP / Profimedia 

Očekuje se da će rukopis izazvati veliku pažnju među muzejima i privatnim kolekcionarima, posebno u Aziji ili arapskom svetu. Egziperi je napisao priču o princu iz svemira i njegovim međuplanetarnim putovanjima tokom izgnanstva u Sjedinjenim Američkim Državama 1942. godine, nakon što je pobegao iz okupirane Francuske. Pilot i istraživač je 1943. godine napustio SAD kako bi se borio na severnoafričkom frontu, a knjiga je iste godine objavljena u SAD. Egziperi je nestao tokom leta iznad Mediterana u julu 1944. godine, te nikada nije doživeo svetski uspeh svoje knjige.

Rukopis "Malog Princa" sigurno će privući pažnju ljubitelja književnosti širom sveta, a aukcija u Abu Dabiju se već smatra jednim od najuzbudljivijih događaja u svetu retkih knjiga ove godine.

(Kurir.rs/Srbija Danas/I.M.)

 Bonus video: 

This browser does not support the video element.

11:21
Stručnjaci istakli važnost podrške Poljske i značaj posete Donalda Tuska Izvor: Kurir televizija