DOK SAM JA PREDSEDNIK, OSTAJEMO NA EVROPSKOM PUTU: Predsednik Vučić i Fon der Lajenova se obratili javnosti - Čestitke za Srbiju zbog rada na reformskoj agendi

Petar Aleksić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji 25. i 26. oktobra.

Iz Brisela je ranije najavljeno da do posete Fon der Lajen Zapadnom Balkanu dolazi u važnom kontekstu proširenja kao i da će fokus biti na procesu proširenja i planovima rasta koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana.

Uživo
15:26

Odgovori na pitanja novinara

Na pitanje novinara o usklađenosti politike Srbije i EU, Ursula fon der Lajen je rekla da činjenica da je ona danas u Beogradu, i da su premijeri Grčke i Poljske bili pre nekoliko dana, to govori samo za sebe.

- To je jasan znak da je budućnost Srbije u EU, gde će vaša zemlja uživati prava i politike članstva u EU. Predsednik Vučić je preduzeo brojne korake da se to realizuje, i činjenica da ste se vi sreli sa liderima EU umesto da budete negde drugde. Sve što radimo radimo sa ciljem zajedničke budućnosti u EU - kazala je ona.

Petar Aleksić 

Vučić, na pitanje o članstvu u EU i BRIKS-u, kaže da su falsifikovane njegove reči o članstvu u BRIKS kada je govorio o popularnosti ta dva saveza u narodu. 

- Šta god rekli oni koji su navodno zabrinuti za evropsku budućnost Srbije, svaki moj odgovor protiv Rusa ili Kineza odmah bi iskoristili, i jednako bi bili protiv moje izjave koja ne bi išla u prilog našim prijateljima sa istoka. Gledaju samo kako da napadnu vlast u Srbiji, i tako su izmislili tekst u Tajmsu, potpuno falsifikovali moje reči - rekao je on.

Petar Aleksić 

Predsednik je podsetio da je i u Vršcu juče rekao da je Srbija na evropskom putu, i da je dva puta pobedio na izborima govoreći da Srbija stremi ka članstvu u EU.

- Ja nemam dve priče za bilo koga, već istu priču i juče, i prekjuče i danas. Verujem da ćemo otvoriti klaster tri i napredovati na našem putu. A što se tiče vašeg primitivnog dobacivanja, ja da vam kažem: Nećete vi odlučivati o kopanju litijuma, već građani Srbije. A to drugo što ste rekli govori samo o vašem vaspitanju. Imam troje dece, moram da brinem i o njihovoj pristojnosti. Vama koji ste tu negde malo mlađi od mene teško da to mogu da objasnim - kazao je Vučić u odgovoru novinaru koji mu je dobacivao.

Istakao je da se njegova politika nikada nije vodila istraživanjima javnog mnjenja.

- Niko ovde nije podržao smanjenje plata i penzija. Ja sam to tražio, i to je dovelo do jačanja naše ekonomije - rekao je predsednik.

Ursula fon der Lajen, na pitanje kada će Srbija postati članica EU, kaže da je lepota tog puta da se zasniva na zaslugama.

Petar Aleksić 

- Na vama je da idete sporije ili brže, i da izaberete brzinu. To je proces u kom svaki sektor i kategorija, u kojoj je potrebno napredovati. Mi smo delimično otvorili vrata za ekonomsku integraciju, a razgovori o spoljnoj politici su pitanje usklađivanja. Ja sam ubeđena, pratim Srbiju već pet godina i videla sam napredak - kazala je ona.

Predsednik Vučić je rekao da su naši ekonomski rezultati odlični, i da ih svi vide i poštuju.

Petar Aleksić 

- Ja se samo nadam da ćemo završiti sve za EXPO, i nadam se da će Evropska unija morati da donese neke strateške političke odluke po pitanju usklađivanja. Mislim da je, koliko dobro i važno za nas da budemo deo EU, jednako važno i za njih da ovaj deo Evrope bude u EU - rekao je Vučić.

On je rekao da kada se vodi zemlja mora da se vodi računa o svim detaljima - platama, penzijama, rastu privatnog sektora, izvozu...

- Politika je rezultat svega toga. A ne obrnuto, ne mogu naše želje da usmeravaju ono što su objektivni faktori. I u skladu sa time moramo da se ponašamo. Ja ne mogu da ispunjavam želje u skladu sa tuđim emocijama, već da brinem o građanima. Još jednom draga Ursula, hvala na poseti, i nadam se da ćemo i večeras razgovarati o drugim pitanjima - zaključio je predsednik.

15:16

Obraćanje Ursule fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla na početku obraćanja da je dobijanje investicionog rejtinga ogroman uspeh za Srbiju, i čestitala je predsedniku na tome.

- Plan rasta za Zapadni Balkan treba da približi naša tržišta, i postepeno da ih integriše. Mi otvaramo vrata u određenim sektorima za srpske kompanije, a zauzvrat tražimo određene reforme, koje su podržane dodatnim ulaganjima od EU. Prošlo je godinu dana od kada je to počelo, i zemlje su pripremile svoje agende. Želim da vam se zahvalim na sjajnom poslu na reformskoj agendi - rekla je ona.

Istakla je da će to doprineti lakšoj razmeni sredstava između Srbije i EU, i čestitala je Srbiji što postaje lider na polju zelene energije i električnim vozilima.

Petar Aleksić 

- Čak 20.000 radnih mesta i 6 milijardi evra će doneti vama, i ostaće u zemlji. Takođe, poštovaćemo i očuvaćemo vašu divnu prirodu, i to je standard koji koristimo u EU. A sa obzirom da ste budući član, to radimo i ovde. To je održiva budućnost za naredne generacije. Treća inicijativa je investicioni plan za Zapadni Balkan. Već je došlo pet milijardi investicija, i radimo na projektima koji se tiču čiste energije. Impresionirana sam danas rezultatima koje sam videla u kompaniji HTEC - kazala je ona.

Govorila je i o obnovi hidroelektrana i generalno sistemu snabdevanja električnom energijom, i dodala je da je mnogo urađeno na tom polju.

- Radimo i na projektima zelenog transporta, kao što je železnički koridor 10. Sećam se kada smo bili u Nišu na početku tog projekta, i rezultati su tu. Sve to čini solidnu osnovu da Srbija postane članica EU. Vi ste i dalje posvećeni da postanete deo evropske porodice. U vremenu sukoba to znači postati deo mirne porodice. Pokazali ste da možete da ispunite neophodne mere, i posvetili ste se sprovođenju reformi. Videli smo da dela prate vaše reči. U tom duhu radimo na otvaranju Klastera 3. Želim i da se zahvalim na vašoj pomoći Ukrajini. Hvala što ste me ugostili - rekla je ona.

Predsednik je potom rekao da je zamolio za podršku EU za obrazovanje u Srbiji.

- Moramo mnogo toga da promenimo, da dovedemo ljude koji mogu da nas obuče i nauče. Imamo mnogo dobrih profesora, ali se već vide neki nedostaci. Obrazovanje je temelj svega. To nije pitanje 20 ili 50 evra više plate, već je to mnogo komplikovanije pitanje. Zamolili smo za deo novca, deo koji je obavezan agendom rasta. Ursula je lično rekla da će da se angažuje na tom pitanju. To je jedna od ključnih tema - rekao je predsednik.

15:02

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je na početku obraćanja čestitao reizbor na funkciju predsednice Evropske komisije, i zahvalio se Ursuli fon der Lajen na podršci koju je pružala našoj zemlji.

- Jednu stvar ljudi u Srbiji svi poštuju. Kada dolaze gosti, skoro uvek dolaze u Beograd, a vi ste neko ko je na najvišoj funkciji u Evropi, a dva puta ste dolazili u našu zemlju daleko od urbanih sredina. Hvala vam na tome i podršci i pomoći. Imali smo dug i otvoren razgovor, i postoje stvari koje EU zamera Srbiji, ali je predsednica Fon der Lajen uvek bila spremna da nas sasluša - rekao je on.

Vučić ističe da je više puta rekao da je on predsednik republike sa najvišim legitimitetom, biran uvek u prvom izbornom krugu.

- Dok sam predsednik mi glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati. To znači da je naš evropski put od ključnog značaja za naš napredak, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu, i da se nadamo rezultatima - dodaje predsednik.

Petar Aleksić 

Ističe da su danas posetili kompaniju HTEC, i da na nju svi građani Srbije treba da budu ponosni.

- Oni su uvek imali podršku EU i EBRD-a, i to su stvari kojih ne smemo da se odričemo. Sa predsednicom Fon der Lajen sam pričao i o geopolitičkoj situaciji, i obavestio sam je kakva je politika Srbije. Od poštovanja Povelje UN, međunarodnog pravnog poretka, do toga da sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je Kijev dao agreman za otvaranje naše ambasade u Ukrajini - kazao je Vučić.

Naglasio je da trgovinska razmena sa zemljama EU stalno raste, i da su pričali i o reformskoj agendi.

- Znamo šta je naš posao, i šta moramo da uradimo po pitanju vladavine prava, reformi pravosuđa i suđenja u odgovarajućem roku. Hoću da se zahvalim i Gertu Kopmanu, jer bez njegovog pozitivnog pritiska ne bismo mogli da završimo na uspešan način našu agendu rasta - rekao je on.

Vučić ističe da su za nas od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti, i da je trenutno najznačajniji projekat pruga Beograd-Niš.

Petar Aleksić 

- To radimo sa EU, i verujem da će taj projekat od ogromnog nacionalnog značaja biti završen u roku. Upoznao sam predsednicu Fon der Lajen sa našim naporima da učinimo sve što možemo za EXPO, kako bi to bila manifestacija naše snage, ali i prijateljstva sa celim svetom - dodaje predsednik.

Zahvalio se za sve grantove i novac koji smo dobili od EU, i rekao veliko hvala za novac koji ćemo dobiti u okviru agende rasta.

- Nadam se i da ćemo otvoriti klaster tri do kraja godine. Moramo čuvati mir, iako ja nisam optimista što se tiče situacije u svetu. Za kraj, razume se da je predsednica Fon der Lajen, iako je ljubazna i izuzetno pristojna žena koja razume poziciju Srbije, naravno da je tražila od nas mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracijama EU, i po nekim drugim pitanjima. Nikoga ne obmanjujem, mi jasno znamo šta su zahtevi i očekivanja - rekao je predsednik.

Ističe da nisu stigli da razgovaraju o litijumu, mineralima i sirovinama, ali da se nada da će večeras pričati o tome.

Petar Aleksić 

- Ursula, oni misle ovde da smo mi samo o tome pričali, a nismo ni pomenuli. Iskoristiću večeru da zamaram Ursulu i o tim pitanjima, za koje mislim da su strašno važna i mogu nam doneti veliki napredak. Ukoliko uz garancije EU možemo obezbediti zdravu sredinu - istakao rekao je Vučić.

On je na kraju rekao da Ursula fon der Lajen uvek može da se oseća u Beogradu kao kod kuće.

- Uveren sam da ćemo u narednom periodu imati i dodatne rezultate kojima ćemo moći da se pohvalimo. Očekujemo da će Srbija privući 64 odsto investicija, u okviru Zapadnog Balkana. Naša stopa rasta je na nivou Evrope samo iza Malte, i naša stopa javnog duga je duplo niža od proseka EU, 46 odsto. Ali i u te reforme smo mogli da uđemo samo zahvaljujući pomoći EU - zaključio je predsednik.

13:49

U toku tet-a-tet sastanak Vučića i Fon der Lajenove

Sastanak predsednika Vučića i predsednice Evropske komisije počeo je u Palati Srbija.

13:32

Doček ispred Palate Srbija

Svečani doček, uz počasni stroj garde, upriličen je ispred Palate Srbija za Ursulu fon der Lajen.

Nakon intoniranja himni EU i Srbije, Ursula fon der Lajen i Vučić su se pozdravili sa članovima delegacija i ministrima. 

 Predsednik Srbije i predsednica Evropske komisije potom su se uputili u zdanje Palate Srbija, gde će imati tet-a-tet sastanak.

This browser does not support the video element.

00:35
Predsednica Evropske komisije u Srbiji Izvor: Kurir televizija

13:30

Poseta HTEC grupi i prezentacija projekata

Predsednik Vučić posetio je HTEC Grupu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Sa uvaženom Ursulom fon der Lajen na mestu na kojem nastaje jedan sasvim novi svet. Zadivljen najnovijim tehnologijama na kojima sa mnogo strasti i entuzijazma rade mladi, obrazovani i talentovani ljudi HTEC grupe , koji će svojim inovativnim duhom, kreativnošću i ogromnom energijom i znanjem promeniti budućnost svih nas. 

- Zahvalan sam EBRD-u na sredstvima koja su izdvojili čime su ubrazali rast HTEC od startapa koji je počeo u biznis inkubatoru u Beogradu, do globalne kompanije kakva su danas. Upravo ova sinergija na delu pokazuje da ne postoje granice uspeha u velikim snovima. Hvala i Vama, poštovana gospođo Fon der Lajen što verujete u viziju uspešne Srbije - istakao je predsednik.

13:11

Gardisti postrojeni ispred Palate Srbija

Sve spremno za doček Ursule fon der Lajen ispred Palate Srbija.

This browser does not support the video element.

00:06
Sve je spremno za doček Ursule fon der Lajen Srbiji Izvor: Kurir/Petar Aleksić

12:32

Vučić dočekao Ursulu fon der Lajen na aerodromu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

- Dobro nam došli u Srbiju, poštovana Ursula fon der Lajen. Velika mi je čast što ponovo možemo da vas ugostimo u našoj zemlji i još veće zadovoljstvo što možemo da Vam pokažemo napredak koji je Srbija ostvarila od Vaše prethodne posete.

- Pred nama su važni razgovori o odnosima Srbije i EU, napretku na našem evropskom putu i mogućnostima koje naša zemlja želi da iskoristi kada je reč o novom momentumu u procesu proširenja.

- Hvala Vam na dosadašnjem ličnom angažmanu i podršci Srbiji. Osećajte se ovde kao kod svoje kuće!

12:20

Program posete Ursule fon der Lajen

13.00 Poseta HTEC grupi i prezentacija projekata finasiranih kroz IPA projekte i EBRD

13.35 Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

Tet-a-tet razgovor predsednika Vučića i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen

Plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Evropske unije predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen

Nakon sastanaka slede izjave za medije.