KAMALA HARIS SE OBRATILA MAKEDONCIMA: "Doprineli ste bogatoj raznolikosti Amerike"

Kamala Haris pohvalila Makedonce

Shutterstock, AP/Mike Stewart

Potpredsednica SAD i kandidatkinja na predsedničkim izborima Kamala Haris odala je počast za "ogromni uticaj i bogatu kulturu koju je makedonsko-američka zajednica donela američkoj naciji", prenela je danas agencija MIA.

To je saopštila nevladina organizacija Ujedinjena makedonska dijaspora, koja se pre nekoliko nedelja obratila kampanjama dva kandidata na predstojećim izborima za predsednika SAD - bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa i potpredsednce Kamale Haris sa relevantnim prioritetima i zahtevima makedonsko-američke zajednice.

"Želimo da odamo počast ogromnom uticaju i bogatoj kulturi koju je makedonsko-američka zajednica donela našoj naciji. Prošli mesec je bio posebno značajan, jer je tada obeleženo odvajanje tadašnje Republike Makedonije od ;Jugoslavije, 8. septembra 1991. - odlično dostignuće koje ojačava izdržljivost i trajnu težnju kao jedine zemlje koja je dostigla svoju nezavisnost i slobodu mirnim putem", pišu u odgovoru Kamale Haris.

Navodi se da više od jednog veka makedonski imigranti traže zaštitu i mogućnosti u SAD, vođeni ključnim istorijskim događajima kao što su Ilindenski ustanak, balkanski ratovi i globalni sukobi u 20. veku.

"Od 1880-ih, desetine hiljada Makedonaca ovde su pronašli novi dom, doprinoseći bogatoj raznolikosti naše nacije. Danas oko 500.000 osoba makedonskog porekla napreduje i doprinosi zajednicama u celoj našoj državi. Snažno prisustvo Makedonaca u državama kao što su Mičigen, Nju Džersi, Njujork, Ohajo, Indijana, Ilinois, Florida, Pensilvanija i Kalifornija govore dovoljno o ​​trajnom doprinosu", ističe se u pismu kampanje Kamale Haris Ujedinjenoj makedonskoj dijaspori, nevladinoj organizaciji koja okuplja Makedonce u SAD.

Navodi se da ta nepartijska i nevladina organizacija ne podržava i ne može da podrži političke kandidate za javnu funkciju, već da kao vodeći glas Makedonaca u SAD o njihovim interesima edukuje kreatore politika.

"Deljenje odgovora je informativne prirode i ne predstavlja podršku ili ohrabrenje jednog ili drugog kandidata", piše u saopštenju organizacije.

(Beta)