Na štandu Ministarstva prosvete na Sajmu obrazovanja širio se miris jedne poslastice: Svi pohrlili! Učenici sami prave ovaj bunjevački specijalitet! (FOTO)

Petog dana Sajma obrazovanja predstavile su i škole koje imaju učeničke zadruge

Kurir Škole predstavile rad učeničkih zadruga na Sajmu obrazovanja

Tokom petog dana Sajma obrazovanja predstavile su se brojne škole iz Srbije, a posetioci su imali priliku da se upoznaju i s radom učenickih zadruga, kao i brojnim drugim školskim sekcijama. Na jednom od štandova Ministarstva prosvete ukusni baratfile i domaći pekmez od šljiva privukle su pažnju, a reč je proizvodima koje spremaju učenici OŠ "Matija Gubec" iz Donjeg Tavankuta.

Pored toga đaci ove škole u sklopu učeničke zadruge, koju pohađaju čak i prvačići, prave i izrađuju slike i predmete od slame, a bave se i oslikavanjem šolji. Najveća gužva zasigurno je bila na štandu ove škole, a mnogi su prilazili da probaju baratfile koji su učenici pripremali uz pomoć majke jednog učenika.

Kurir  Josip Mamužić

Ubacuje sastojke u veliki lonac učenik sedmog razreda Josip Mamužić, dok njegova majka ređa već spremljeno testo.

- Učeničku zadrugu pohađam od prvog razreda i baš mi se dopada, ima raznih dešavanja. Pravimo baratfile, slike i predmete od slame, a počeli smo da pravimo i pekmez od šljiva - kaže nam Josip.

Kurir  Učenici predstavili rad učeničkih zadruga

Njegov drug Filip Hrudić kaže nam da oni spremaju tradicionalno bunjevačko jelo koje je punjeno pekmezom, a spolja sa prezlom, šećerom i testom.

- Imamo i sekciju gde čistimo slamu, peglamo je, a potom pravimo dekoraciju od nje.

Kurir  Biljana Veljković

Sekretar ove osmoletke Biljana Veljković kaže nam da učenička zadruga postoji u njihovoj ustanovi već pet godina, kao i da su đacima razne aktivnosti na raspolaganju.

- Mi smo jedna mala škola, seoska, pa samim tim je interesovanje veliko. U učeničku zadrugu je uključeno i nastavno osoblje, pomoćno osoblje, stručna služba, sekretar, direktor, a pored njih i roditelji učenika, koji vrlo rado daju svoj doprinos koliko su u mogućnosti - navela je Veljkovićeva za Kurir.

Na drugom kraju velika gužva je bila i na štandu OŠ "Dragojlo Dudić" iz Malog Mokrog Luga, čiji đaci izrađuju bedževe, ukrašavaju kišobrane, slikaju..

Kurir  Aleksandra Janka Tica

 - Učenička zadruga je osnovana pre tri godine i postoji nekoliko aktivnosti. Radimo štampanje na šoljama, vršimo izradu slika, izrađujemo predmete od gline, imamo šahovsku sekciju, pravimo bedževe, radimo i štampu na majicama.. Veliko je interesovanje, a ono što je veoma važno zadovoljni su i roditelji - navela je za Kurir direktor učeničke zadruge ove škole Aleksandra Janka Tica.

This browser does not support the video element.

01:15
Kurir televizija na Sajmu obrazovanja: Kako su učenicima svoje aktivnosti predstavili učitelji i nastavnici Izvor: Kurir televizija