ZELENSKI OTKRIO TAČAN DATUM: Kimova vojska uskoro stiže u Ukrajinu!

Zelenski otkrio tačan datum dolaska vojske Severne Koreje u Ukrajinu

Shutterstock

Rusija će rasporediti severnokorejske trupe u zonu borbenih dejstava od 27. do 28. oktobra, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Govoreći nakon sastanka sa štabom vrhovnog komandanta, Zelenski je to nazvao "očiglednim korakom ka eskalaciji" koji je u suprotnosti sa, kako prenosi Kyiv Independent "dezinformacijama koje smo čuli iz Kremlja poslednjih dana".

- Svet može jasno da vidi šta Rusija zaista želi, a to je nastavak rata. Zato nam je potrebna principijelna i snažna reakcija svetskih lidera - rekao je Zelenski.

On je pozvao Zapad da izvrši "opipljiv pritisak" i na Moskvu i na Pjongjang da se pridržavaju Povelje UN i kazne eskalaciju.

Severna Koreja je poslala skoro 12.000 vojnika u Rusiju, uključujući 500 oficira i tri generala, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR).

Prvi vojnici koji su učestvovali zajedno sa ruskim snagama u ratu protiv Ukrajine navodno su poslati u Kursku oblast, gde je Ukrajina započela prekogranični upad u avgustu i još uvek drži značajne delove teritorije.

Zelenski je nakon sastanka rekao i da je Ukrajina uspostavila tampon zonu u Kurskoj oblasti koja sprečava Rusiju da proširi rat na dalje ukrajinske teritorije na istoku.

Nakon više izveštaja Ukrajine i Južne Koreje, SAD su priznale da severnokorejske trupe stižu u Rusiju.

Printscreen YouTube 

- Šta tačno rade, ostaje da se vidi - rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin, ostavljajući prostor za razmišljanje.

U zamenu za transfer vojnika i oružja, Rusija pomaže Pjongjangu da izbegne sankcije i razvije svoje nuklearne sposobnosti, rekao je šef GUR-a Kirilo Budanov.

(Kurir.rs/Kyiv Independent/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

00:29
Vučić se sastao sa Zelenskim u Londonu Izvor: Video plus