Generalni direktor Microsoft-a dobio rekordnu platu od 79 miliona, pa tražio da mu je smanje - ovo je razlog

Plata izvršnog direktora Microsofta Satije Nadele porasla je za 63% na 79,1 milion dolara zaključno sa 30. junom. No, on je zatražio niži novčani podsticaj od planiranog nakon nekoliko kršenja sajber bezbednosti.

Shutterstock

Naknada izvršnog direktora Microsofta Satie Nadele porasla je za 63% na 79,1 milion dolara za finansijsku godinu završenu 30. juna i verovatno bi bila veća bez njegove intervencije.

Šef softverskog giganta primio je platu od 2,5 miliona dolara, 71,2 miliona dolara nagrada za akcije, 5,2 miliona dolara gotovinskog podsticaja i 170.000 dolara druge kompenzacije. Isplaćeno mu je ukupno 48,5 miliona dolara u prethodnoj finansijskoj godini.

Shutterstock 

Nadela je bio planiran i za gotovinski podsticaj od 10,7 miliona dolara, ali je zatražio manje od odbora nakon nekoliko velikih kršenja sajber bezbednosti u tom periodu.

„Gospodin Nadela se složio da je učinak kompanije bio izuzetno snažan, ali je, razmišljajući o njegovoj ličnoj posvećenosti bezbednosti i njegovoj ulozi generalnog direktora, zatražio od odbora da razmisli o odstupanju od utvrđenih pokazatelja učinka i smanji njegov novčani podsticaj kako bi odražavao njegovu ličnu odgovornost za fokus i brzinu koji su potrebni za izazove u današnjem pejzažu sajber bezbednosti“, navodi se u dokumentu.

Shutterstock 

Nadelina nagrada za akcije vredela je 39 miliona dolara za prethodnu godinu. Akcije Microsofta su porasle za više od 30% u 12 meseci do juna, povećavši svoju tržišnu vrednost na 3 triliona dolara.

Akcije su imale odličan rast jer su se investitori kladili da će Microsoft, investitor u proizvođaču ChatGPT OpenAI, biti pobednik buma veštačke inteligencije.

Shutterstock 

Prihod je skočio 16% na 245 milijardi dolara u tom periodu, što je povećalo operativni prihod za 24% na 109 milijardi dolara.

Nadelina kompenzacija je uporediva sa onima drugih lidera Big Tech-a. Izvršni direktor Apple-a Tim Cook je dobio 63,2 miliona dolara za prošlu finansijsku godinu kompanije, dok je izvršni direktor Nvidie Jensen Huang keširao 34,2 miliona dolara.