"Šta se dešava sa klimom?!": Suzana posetila Saharu i posvedočila pojavi koja se retko viđa! Nakon jednog šoka usledio je i drugi!

Mnogi stručnjaci upozoravaju da se poslednjih godina klima ubrzano menja, a šta nije u redu sa klimom, zapitala se i travel vlogerka Suzana Zbiljić koja je doživela da u sred pustinje vidi kišu.

Printscreen TikTok Kiša u Sahari

 Mnogi stručnjaci upozoravaju da se poslednjih godina klima ubrzano menja, a šta nije u redu sa klimom, zapitala se i travel vlogerka Suzana Zbiljić koja je doživela da u sred pustinje vidi kišu.

Ali, kao u staroj poslovici, odmah nakon kiše došla je i duga.

- Proveli smo noć u Sahari i doživeli da vidimo kišu u sred pustinje. A evo kako je sve to izgledalo. Krenuli smo iz Marakeša na avanturu od dve noći i tri dana. Prvog dana smo pravili par usputnih pauza i posetili neka zanimljiva mesta kao što je selo Ait Benhadou, poznata lokacija gde se snimala serija "Igra prestola", Todra kanjon, fabriku arganovog ulja, dolinu ruža... A uživali smo i u fenomenalnim predelima Atlas planine - ispričala je ona u snimku na Tik Toku gde ima nalog "s.zbiljic".

Ova tura je koštala nešto preko 100 evra, a uključivala je smeštaj za dve noći, doručak, večeru, kao i sve obilaske sa vodičem.

- Na kraju smo stigli u Saharu i moram reći, prizor koji nas je dočekao nije nešto što sam očekivala da se desi u sred pustinje. Pala je kiša i ovde sam se zaista zapitala šta nije u redu sa našom klimom. Ipak, posle kiše dođe sunce, ali i duga - ispričala je Suzana koja se oprobala i u vožnji borda na pesku i super se zabavila.

- Seli smo na kamile i uputili se ka našem smeštaju. Smešteni smo bili u šatorima u sred pustinje. Svako je dobio svoju sobu, dok je kupatilo bilo zajedničko. Imali smo i mini muzički šou, pored vatre, uz ukusnu večeru. Sledećeg jutra ustali smo u cik zore da dočekamo izlazak sunca, koji je zaista bio predivan - rekla je ona i dodala da su se nakon toga ponovo kamilama vratili do početne tačke i krenuli nazad ka Marakešu.

Inače, svi sevtski mediji preneli su nedavno, da je u pustinji Sahara na jugoistoku Maroka došlo do poplava prvi put u skoro 50 godina.

Karim Bouchetata/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Dva dana obilnih padavina premašila su godišnji prosek i potopila delove pustinje.

Protežući se preko desetak zemalja u severnoj, centralnoj i zapadnoj Africi, Sahara je najveća vruća pustinja na svetu.

Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom periodu - rekao je Husin Juabeb, zvaničnik marokanske meteorološke agencije za agenciju Asošijeted pres (AP).

Jugoistočni Maroko je jedno od najsušnijih mesta na svetu, retko pada kiša u kasno leto.

Meteorolozi tako retke padavine nazivaju ekstratropskom olujom.

Karim Bouchetata/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Kako vazduh zadržava više vlage, on podstiče isparavanje i izaziva više oluja, rekli su iz marokanske meteorološke agencije za AP.

Na satelitskim snimcima Nase vidi se puno korito jezera između grada Zagore i Tata koje je bilo suvo 50 godina.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije (SMO), ciklusi vode širom sveta se sve češće menjaju.

Youtube Printscreen 

"Kao rezultat porasta temperatura, hidrološki ciklus se ubrzao", rekla je Seleste Saulo, generalna sekretarka SMO na konferenciji za novinare.

"Takođe je nestalnije i nepredvidivo, a mi se suočavamo sa previše ili premalo vode".

Ekstremno vreme postaje sve češće zbog globalnog zagrevanja, pa naučnici predviđaju da bi slične oluje mogle da pogode Saharu i u budućnosti, piše BBC na srpskom.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

12:21
NETANJAHU NA KLIMAVIM NOGAMA: NADA SE NAGRADI ZA GLAVE VOĐA HAMASA, A SPREMA MU SE PAKAO! Eksperti: Bes građana je na vrhuncu  Izvor: Kurir televizija