EKSPLOZIJA KRIMINALA U RUSIJI: Slučajevi zlostavljanja i silovanja dece skočili za 77 odsto! Putin jednim potezom napravio haos u zemlji

Slučajevi zlostavljanja dece u Rusiji porasli za čak 77 odsto za godinu dana

Shutterstcok, EPA/MAXIM SHIPENKOV

Šokantan porast seksualnih zločina pogodio je Rusiju nakon što je Vladimir Putin pomilovao osuđenike koji su se borili u ratu protiv Ukrajine.

U poslednjih godinu dana broj osuđenih za zlostavljanje dece skoro se udvostručio, otkriva analiza medija We Can Explain.

Najgnusniji seksualni zločini nad maloletnicima porasli su za 77 odsto, a nasilni seksualni zločini sa otežavajućim okolnostima porasli su za 50 odsto. U prvoj polovini tekuće godine osuđeno je 147 lica, u odnosu na 97 godinu ranije.

Povratnici iz rata u Ukrajini delimično su okrivljeni za porast kriminala. Vagnerov vojni veteran Vladimir Aleksandrov (40) ranije osuđeni silovatelj, navodno je silovao i ubio 11-godišnju učenicu Nastju Jakinu u Nižnjem Tagilu.

Njen izbezumljeni otac Aleksandar Jakin (42) izgubio je ženu koja je bolovala od raka i ćerku u periodu od sedam nedelja. Nakon silovanja devojčice, Aleksandrov je navodno bacio njeno telo u podrum u Nižnjem Tagilu gde su njen leš izgrizli pacovi.

Aleksandrov je pušten iz zatvora da bi se borio u Ukrajini i pomilovan od strane ruskog predsednika nakon što je odslužio šest meseci kada mu je poništeno preostalih osam godina zatvora.

Ratni povratnik Jurij Gavrilov (33) iz Orenburga, pomilovan i oslobođen od strane Kremlja, navodno je namamio devojčicu (11) u svoj stan i dva sata je silovao i mučio.

Kako se u Rusiji povećavaju zločini nad decom, otkriveno je da bi Rusi uskoro mogli da odsluže zatvorsku kaznu ako se usude da "vređaju" vladine zvaničnike.

Državna duma je predložila novi zakon kojim bi se pojedinci koji "javno vređaju vladine zvaničnike" mogli kazniti dvogodišnjim zatvorskim kaznama i visokim novčanim kaznama, dok Vladimir Putin nastavlja da se obračunava sa svima koji govore protiv njega.

U ruskom krivičnom zakonu već postoji član koji pokriva vređanje državnih službenika. Sada će se kazna povećati ako se "uvreda" objavi na internetu ili se pojavi u medijima.

(Kurir.rs/Metro)