SUĐENJE BIVŠIM ČLANOVIMA TZV. OVK ZBOG ZASTRAŠIVANJA SVEDOKA: Poznat datum početka procesa

Suđenje bivšim pripadnicima tzv. OVK Januziju, Bahtijariju i Šalji počeće u Hagu 14. novembra zbog zastrašivanja i pokušaja podmićivanja svedoka

Reuter

Suđenje bivšim pripadnicima tzv. OVK Sabitu Januziju, Ismetu Bahtijariju i Hadžiju Šalji, optuženim za zastrašivanje svedoka iz procesa protiv četvorice bivših lidera tzv. OVK, počeće 14. novembra pred specijalnim sudom u Hagu.

Kako je danas saopštio sud, koji se zove Specijalizovana veća Kosova, tužioci će na početku procesa dati uvodnu reč, a sutradan, 15. novembra, će to učiniti i odbrane Januzija i Šalje, prenosi Beta.

Zastupnici Bahtijarija uvodne argumente izložiće pošto tužioci završe dokazni postupak.

Prvog od dva svedoka, tužioci će pred sudije, kako je najavljeno, izvesti 9. decembra.

Šalja, Januzi i Bahtijari optuženi su da su, pretnjama, uključujući i onu smrću, i nuđenjem "pomoći", pokušali da jednog svedoka odvrate od davanja iskaza na tekućem suđenju Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Po sudskim dokumentima, taj svedok je dao iskaz protiv trećeoptuženog Redžepa Seljimija.

To je, u optužnici koja ima tri tačke, kvalifikovano kao "zastrašivanje" svedoka i "pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji".

Profimedia  OVK

Šalja, Januzi i Bahtijari su krivično delo počinili "kako pojedinačno tako i zajedničkim delovanjem kao grupa", tvrde tužioci.

Prema optužnici, Šalja je naredio prvo Bahtijariju, a zatim i Januziju da stupe u kontakt sa svedokom čiji je identitet zaštićen.

"Sa svedokom se 5. aprila 2023. sastao Bahtijari da bi ga privoleo da povuče svoj iskaz", tvrde tužioci.

Ako ipak bude svedočio, Bahtijari je svedoku, po optužnici, preneo da bi mogli biti ubijeni on ili njegov sin.

Januzi se, opet po Šaljinom nalogu, susreo sa svedokom nedelju dana kasnije i pitao ga kako će postupiti, ali je svedok odbio da konkretno odgovori.

Iz dokumenata tužilaštva proističe i da je Januzi, u Šaljino ime, svedoku nudio mito da povuče svedočenje, a da je svedok odgovorio da će to učiniti za "200.000 evra".

To "nuđenje poklona ili druge vrste koristi" da svedok odustane od iskaza u optužnici je kvalifikovano kao "uznemiravanje i zastrašivanje" svedoka.

Svedok je, kako piše u sudskim spisima, umesto da prihvati mito, prijavio tužilaštvu u Hagu šta se desilo.

Januzi, Bahtijari su negirali krivicu kada su, u oktobru prošle godine, bili prvi put izvedeni pred sudiju u Hagu, neposredno posle hapšenja na Kosovu.

Šalja, koji je na Kosovu bio uhapšen u decembru prošle godine, takođe je pred sudijom u Hagu izjavio da nije kriv.

Od tada su svi u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.