UKRAJINCI OBJAVILI SNIMAK UNIŠTENJA GERBERA: Moćni ruski dron presretnut i oboren! Njegova uloga u ratu je izuzetno važna! (VIDEO)

Ukrajinci objavili snimak uništavanja moćnog ruskog drona Gerbera

X/Printscreen/@bayraktar_1love

Rusku bespilotnu letelicu Gerber, koja služi kao dron-varalica, ukrajinske snage nedavno su prvi put presrele FPV dronovima.

Ove dronove Rusija lansira zajedno s dronovima kamikazama Šahedkako bi zbunila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i prisilila ih na trošenje skupih presretačkih projektila na lažne ciljeve.

Korišćenje moćnih Gerbera omogućuje Rusiji da smanji uspešnost ukrajinske odbrane usmeravajući pažnju na mamce umesto na stvarne pretnje.

Ukrajinski timovi odgovaraju na ovaj izazov primenom FPV (video) dronova, koji predstavljaju ekonomičnu i uspešnu opciju za presretanje Gerbera.

Iako su FPV dronovi jednostavniji i znatno jeftiniji od klasičnih presretača, pokazali su se kao prikladno rešenje za ovaj zadatak.

U budućnosti se očekuje i objava snimaka uspešnih presretanja ruskih dronova kamikaza Šahed, čime bi se dodatno unapredila borba protiv ove vrste vazdušne pretnje.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)