Posetioci Sajma obrazovanja isprobali pametne slušalice za snimanje moždanih signala: Na štandu Ministarstva prosvete predstavljeno visoko obrazovanje

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 27. oktobra 2024. godine

Daniela Marinković Sajam obrazovanja

Na štandu Ministarstva prosvete u okviru Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava pod sloganom "Pobedi znanjem“ danas su predstavljene visokoškolske ustanove, Zadužbina Miodraga Kostića - Palata nauke, studentske organizacije, kao i programi i projekti namenjeni studentima.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) predstavila je projekat "Studentijada", kao i projekat "Most znanja", koji okuplja 30 univerziteta regiona gde studenti svojim znanjima kreiraju najizdržljiviju građevinu od špageta. Most koji je ove godine osvojio nagradu izdržao je opterećenje od čak 124 kg.

SKONUS je promovisao i dodatne edukacije za studente i studenske kartice, koje omogućavaju studentima besplatne sadržaje i popuste širom Srbije i koje su platne, multifunkcionalne i lakše za upotrebu.

Daniela Marinković 

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića - Palata nauke Nemanja Đorđević potpisali su danas na štandu Ministarstva Sporazum o saradnji koji će biti temelj zajedničkih aktivnosti koje će doprineti unapređenju obrazovnog sistema i popularizaciji nauke za sve generacije.

U nastavku programa Zadužbina Miodraga Kostića - Palate nauke predstavila je aktivnosti i saradnju sa Elektrotehničkim fakultetom u okviru koje je formirano 19 istraživačkih centara, a ekskluzivno je predstavljena i oprema za rad koja će se koristiti u Centru za 3D zvuk i Centru za multimodalno biomedicinsko inženjerstvo.

Daniela Marinković 

Dr Miloš Bjelić, docent na Katedri za telekomunikacije, predstavio je platformu za merenje usmerenosti zvučnih izvora i binauralni koncept za doživljaj 3D zvuka, a ova tehnika često se koristi u virtuelnoj stvarnosti, filmovima i audio turama.

Prof. dr Milica Janković, vanredni profesor na Katedri za signale i sisteme koja rukovodi Centrom za multimodalno biomedicinsko inženjerstvo, prikazala je postavljanje 32-kanalnog sistema za površinsko snimanje moždanih signala, dok su svi posetioci imali mogućnost da isprobaju pametne slušalice za snimanje moždanih signala.

U popodnevnim satima na štandu Ministarstva biće predstavljeni programi i projekti u sistemu visokog obrazovanja - Erazmus +, CEEPUS i projekat „Svet u Srbiji“ i „Srbija za Srbe iz regiona“, kao i stipendija po osnovu međudržavnih sporazuma, stipendije stranih vlada i fondacija.

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 27. oktobra 2024. godine.

This browser does not support the video element.

01:15
Kurir televizija na Sajmu obrazovanja: Kako su učenicima svoje aktivnosti predstavili učitelji i nastavnici Izvor: Kurir televizija