Otac i majka bi mogli da budu lišeni roditeljskog prava prema detetu! Advokatica za Kurir televiziju otkrila: Ipak, jednu obavezu će uvek morati da ispunjavaju!

Printscreen/kurir

Centar za socijalni rad iz Niša je pokrenuo pred Osnovnim sudom u Nišu postupak po kome bi otac i majka mogli da budu lišeni roditeljskog prava nad četrnaestogodišnjim dečakom koji je prošle godine 5. oktobra sa 37 uboda nožem ubio svog školskog druga u Niškoj Banji.


Kako je pojašnjeno našem novinaru, mera koju je preduzeo Centar je u takvim slučajevima uobičajna, a Osnovni sud će odlučiti da li će oni biti lišeni ovog prava ili ne.

Kurir Televizija 

Gosti "Pulsa Srbije" na Kurir televizji koji su sa stručne strane pričali o ovom postupku bili su prof. dr Dijana Lazić Puškaš, spec. neuropsihijatrije i sudski veštak i dr Ana Budak, advokat.

Advokat dr Ana Budak je sa pravne strane otkrila da li lišavanje roditeljskih prava, uklanja i sve obaveze prema detetu:

- U zavisnosti od toga da li se roditelji lišavaju potpuno ili delimično roditeljskog prava. Ukoliko ih sud liši u potpunosti, onda će biti lišeni svih prava i dužnosti, osim onoga da izdržavaju dete. Ukoliko se delimično liše tog prava, onda im se može poneko pravo i dužnost oduzeti, ali im opet ostaje dužnost izdržavanja. Praktično koja god sudska odluka da usledi, njima će ostati dužnost da izdržavaju dete.

Potom je odgonetnula da li se roditeljsko pravo može vratiti:

- Može, ukoliko prestanu ti faktori, odnosno okolnosti koji su doveli do lišanja tog prava. Recimo, ukoliko je razlog to što roditelj nije održavao lične odnose sa detetom, a počne da održava, može mu se vratiti. Isto se odnosi i za izdržavanje. U ovako težim situacijama, to ide teže, ako uopšte dođe do toga. Jer su ovo situacije u kojima ne mogu prestati stvari koje su dovele do lišanja.

This browser does not support the video element.

02:50
Advokatica o jedinoj obavezi koju roditelji moraju da ispunjavaju ako su lišeni ostalih roditeljskih prava! Izvor: Kurir televizija

Puškaš se postavila iz ugla detete, da li je ono svesno da ostaje faktički bez roditelja:

- Pitanje je šta ono i shvata kao benefit koji dobija od roditelja. On bolje roditelje nema, kao mali imamo roditelje koje imamo i za njih mislimo da su najbolji i da drugih nema. Tek kada odrastemo, kada imamo komunikaciju sa drugom decom, možemo da vidimo kakvi primeri postoje. U ranijoj dobi, imate samo mamu i tatu, sve što oni rade, ako vas tuku, zaključavaju, kazne, mislite da je to normalno. Deca se tako vaspitavaju da misle da su ona kriva, i ako nešto nije u redu, deca pokušavaju da se izbore za ljubav roditelja.  

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

04:55
"PA ŠTA AKO TE BIJE MUŽ, I JA BIJEM SVOJU ŽENU" Sociološkinja pozvala policiju da prijavi nasilje i DOBILA BIZARAN ODGOVOR  Izvor: Kurir televizija