SRBIJA KAO DIPLOMATSKI MAGNET - Do kraja novembra Srbiju će posetiti 90 svetskih zvaničnika: Šta nova era približavanja donosi? Visoke posete najavljuju promene

Srbiju je u proteklom periodu posetio veliki broj evropskih zvaničnika koje je ugostio predsednik Aleksandar Vučić. U javnosti se postavlja pitanje kakav značaj te posete imaju za našu državu u očima Evropske unije, a opširnije o tome govorili su stručnjaci za Kurir televiziju.

Beta Miloš Miškov, Shutterstoc, EPA Andrej Cukić, Beta Dimitrije Goll, Petar Aleksić

Nakon niza evropskih zvaničnika koje je naša zemlja ugostila, postavlja se pitanje koliko je to značajno za Srbiju i kakvu nam poruku Evropska unija time šalje. Posete važnih evropskih zvaničnika u proteklom periodu imaju za cilj da pokažu da Evropska unija prema našoj zemlji gaji dobre namere, smatraju stručnjaci. Opširnije o tome Kurir televizija saznala je iz priče Sare Butačević.

- EU ne želi da izgubi Srbiju kao najvažniju zemlju u ovom regionu, i po brojnosti i po položaju. Dakle, ne želi da je izgubi iz svog gravitacionog polja. Želi da otvori određene perspektive međusobne saradnje, evo da kažemo integracionih procesa. Da li će to biti formalno članstvo ili neformalni deo evropske političke zajednice, sa pristupom fondovima, i nekim drugim privilegijama koje bi to nosilo sa sobom, to je već neko drugo pitanje, pre svega unutar same EU - smatraju stručnjaci.

Iako je na mesto izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju postavljen hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula, poruka koju Evropska unija šalje dolaskom predsednice Evropske komisije- daleko je značajnija.

- Izbor izvestioca EP je posledica gomile stvari koje se untar samih evropskih političkih snaga i elita dešava, i gde se naravno prave određene vrste kompromisa. Ali, uz dužno poštovanje izvestilaca, imali smo ih mi i do sada, zna se gde je moć EU- u Evropskoj komisiji i Savetu Evrope. 

Politički analitičar Stevica Deđanski istakao je kako naša zemlja mora da nastavi da gradi i razvija dobre odnose sa svima. Kada je reč o Poljskoj, naglašava da je veoma važno to što ta država ima osećaj da je Srbija bitna, jer Poljska postaje glavna zemlja u Evropi.

- Podobna je zato što patološki ne voli Rusiju, ali i Nemačku. Ona ima fantastičan pedigre, ako pogledamo interese Amerikanaca. Pouzdan saveznik. To su već njihove stvari, ali čisto da shvatimo zašto je ona bitna i zašto je nama bitna. Kao što nam je bilo bitno uvek da imamo dobre odnose sa Nemačkom, zbog privrede, a dok je bila Angela Merkel i zbog političkih nekih odnosa. Nama je sada bitno da imamo od stare Evrope prijatelje i mi ih pravimo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u proteklom periodu razgovarao sa brojnim svetskim zvaničnicima i da će do kraja novembra taj broj preći 90. 

This browser does not support the video element.

02:42
Do kraja novembra Srbiju će posetiti 90 svetskih zvaničnika: Šta nova era približavanja donosi? Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

03:19
Kakav značaj poseta Erdogana ima za Srbiju? Izvor: Kurir televizija